Atalanta:

Har haft det tufft de senaste veckorna, när man dalat lite i tabellen och tappat mark i kampen om Europa. Atalanta har två segrar, ett kryss och två förluster på de fem senaste och med fem poäng upp till sjätteplacerade Inter behöver man nog en seger i det här toppmötet för att haka på i striden om Europaplatserna.

Gian Piero Gasperini lär se toppmötet mot Roma som en möjlighet att haka på lagen framför dock, mot ett lite tröttkört Roma efter torsdagens förlängningsurladdning mot Feyenoord. Atalanta vann höstmötet på Stadio Olimpico med 1-0, men senast lagen möttes i Bergamo blev det storförlust för La Dea, som föll med 1-4. Viktige Ademola Lookman, som hade en otrolig första säsongshalva, dras med lårproblem och ser ut att missa måndagsmötet. Detsamma gäller Matteo Ruggeri och Hans Hateboer som är skadade. Utan Lookman lär Rasmus Höjlund, som tappat lite fart på sistone trots den succéartade säsongen, bilda anfallspar med Duván Zapata, som kan betydligt mer än vad han visat upp under 2023. Målvakten Juan Musso petades lite oväntat för Marco Sportiello senast mot Fiorentina, 1-1.

Roma:

José Mourinho är nog glad att den här matchen placerades på måndagen, så att hans mannar fick ytterligare värdefull vila för att återhämta sig efter torsdagens urladdning i Europa League. Roma var illa ute mot Feyenoord innan Paulo Dybalas 2-1-mål i den 89:e minuten tog mötet till förlängning. Väl där var Roma klart starkast och säkrade avancemang med två ytterligare mål, från Stephan El Shaarawy och lagkapten Lorenzo Pellegrini, vilket tog segersiffrorna till 4-1.

Risk för lite trötta ben efter hårt matchande de senaste veckorna finns förstås ändå, men Roma måste fokusera om för att inte tappa mark i den tajta striden om nästa års Champions League. Roma, som har tre raka segrar i Serie A, fick se sig passerat av Juventus – som återfick de 15 poäng man tidigare under säsongen blev av med för Plusvalenze-fallet. Roma kan kliva upp på samma poäng som Juve vid seger här, efter att de svartvita åkte på en tredje raka förlust i ligaspelet.

Paulo Dybala och Tammy Abraham återhämtade sig i tid för returen mot Feyenoord, vilket boostar Romas offensiv. Däremot tvingades Chris Smalling och Georginio Wijnaldum ut med skador. Smalling är en kugge i Mourinhos försvar och är ett rejält avbräck om han missar. Sedan tidigare saknas Rick Karsdorp.

Båda lagen behöver segern

Marknaden räknar med en målsnål batalj här – vilket inte alls är ologiskt med tanke på Romas defensiv, som sällan bjuder på några målkalas, och att Atalantas offensiv inte varit riktigt lika skarp på sistone. Det här är dock en match som båda lagen verkligen behöver vinna. Det är lite sista chansen för Atalanta, som lär satsa framför hemmafansen i Bergamo, samtidigt som det inte är lätt för Roma att fokusera om och samla kraft efter torsdagens EL-kvartsfinal. När båda lagen vill ha de tre poängen tror jag det kan öppna för en lite öppnare matchbild än vad som kanske normalt hade varit fallet. Över 2.25 mål finns till 1,92 hos Pinnacle.
This is the stats tab
This is the post tip