Athletic Club:

Har inlett 2023 riktigt svagt i ligaspelet där Athletic Club de Bilbao förlorat tre raka i La Liga och gått fem raka utan seger. Däremellan har dock baskerna stuckit emellan med segrar i Copa del Rey, där man slog ut Espanyol i åttondelen och Valencia i kvartsfinalen. Ernesto Valverde är dock ytterst angelägen om att bryta den negativa trenden i ligaspelet och hitta tillbaka till den fina trenden från tidigare i säsongen.

Athletic har halkat ner till nionde plats i La Liga, men det skiljer bara fem poäng upp till sexan Real Betis – och Athletic har förstås målsättningen att vara med och slåss om Europaplatserna.
I helgens nederlag, när man föll med 1-0 borta mot Celta Vigo, missade Iñaki Williams och hans otroliga svit på 251 raka La Liga-matcher i den rödvita tröjan bröts därmed. Den ghananske landslagsmannen ser ut att missa även denna match, vilket även Iñigo Martínez gör. Berenguer missade träningen under torsdagen och kan också vara ett osäkert kort. Athletic vann förra mötet med Cádiz med 4-0 efter en dubbelsalva från Gorka Guruzeta.

Preliminär startelva: Simón; Berchiche, Paredes, Vivián, Marcos; Zarraga, Balenziaga; Williams, Sancet, Berenguer; Guruzeta

Cádiz:

Cádiz tog tre tunga poäng senast när Mallorca besegrades med 2-0 på hemmaplan. Andalusierna är kvar under nedflyttningsstrecket, på 18:e plats, men har bara förlorat en av de fem senaste i ligaspelet och det är rejält tajt på den nedre halvan av La Liga-tabellen, där Cádiz faktiskt bara har två poäng upp till Girona på tolfte plats.

Cádiz har varit aktiva på transfermarknaden i januari och på Deadline Day presenterades inte mindre än tre spelare – Chris Ramos, Sergi Guardiola och Jorge Meré. Det återstår att se om något av nyförvärven kastas in direkt från start.

Preliminär startelva: Ledesma; Espino, Mbaye, Hernández, Iza; Ocampo, Fernández, Escalante, Bongonda; Sobrino, Lozano

Speltips:

Athletic Club är stora favoriter (1,40) i den här matchen, och hemma på San Mamés brukar baskerna vara svårslagna. Formen i ligaspelet under inledningen av 2023 har dock varit allt annat än upplyftande – även om ljusglimtarna via segrar i Copa del Rey, precis som spelet under hösten, vittnar om vilken nivå laget håller – med tre raka förluster och fem raka utan seger. Cádiz, å andra sidan, har gått skapligt på sistone. Tung seger senast som revansch efter det sura nederlaget, 0-1, mot Sevilla i regionsderbyt där Sevilla avgjorde på straff med bara minuter kvar efter att Iván Alejo visats ut.
Athletics formfrågetecken gör mig obenägen att backa hemmalaget med något AH-spel till så låga odds. Båda lagen har dock bjudit på målsnåla matcher på sistone. De tre senaste matcherna uppe i Baskien lagen emellan har gått under 2.5-målslinan. Cádiz har gått under samma lina i de fem senaste (bara Elche har gjort färre mål framåt än Cádiz 14 på 19 matcher) och Athletic i fyra av de fem senaste i ligan – med derbyt mot Real Sociedad som undantag. Under 2.5 mål finns till 1,80 hos bet365 .

This is the stats tab
This is the post tip