Athletic Club:

Baskernas form har dalat under inledningen av 2023 och Athletic Club åkte på en tung förlust, 1-3, borta i derbyt mot Real Sociedad förra helgen och Athletic har därmed bara vunnit en av de fem senaste i ligaspelet, vilket sett de rödvita dala till en åttondeplats i La Liga-tabellen.
Ernesto Valverdes mannar hämtade sig dock och besegrade Espanyol med 1-0 i veckans Copa del Rey-åttondelsfinal. Athletic brukar vara svårslaget hemma på San Mamés och resultatraden 5-2-2, med målskillnaden 12-4, är La Ligas fjärde främsta. Athletic kommer inte sälja sig lättvindigt hemma mot regerande mästarna.

Valverde får dock klara sig utan avstängde mittbacken Yeray Álvarez, som visades ut i derbyt, och högst troligt även skadade Iñigo Martínez, så Aitor Paredes ser ut att få starta bredvid Dani Vivian i mittlåset och stångas mot Karim Benzema och Vinicius Junior. Unai Simón vilades senast och lär vara tillbaka i startelvan, precis som Iñaki Williams.

Preliminär startelva: Simon; De Marcos, Paredes, Vivian, Yuri; D Garcia, Vesga; I Williams, Sancet, N Williams; Guruzeta

Real Madrid:

Genomgår ingen särskilt övertygande januari-månad och ser ut att vara en bra bit ifrån toppformen. Real har förlorat borta mot Villarreal i ligaspelet och behövde straffar för att slå ut Valencia i semifinalen i Supercopa de España i Saudiarabien. I finalen var man därefter det klart sämre laget och föll välförtjänt med 3-1, där Los Blancos framför allt hade svårt att kontrollera mittfältsbataljen – där Eduardo Camavinga tog plats bredvid Toni Kroos och Luka Modric i skadade Aurélien
Tchouaménis frånvaro – och de vitklädda rent generellt gjorde ett blekt intryck.

Carlo Ancelottis mannar såg ut att gå mot ännu ett tungt nederlag i Copa del Rey på Estádio de la Céramica, när Villarreal gick till halvtidsvilan med en 2-0-ledning. Real Madrid hämtade sig dock rejält och kom ut som ett helt annat lag i den andra halvleken, där man vände och vann med 3-2 efter mål av Vinicius, Éder Militão och Dani Ceballos. Ancelotti lär hoppas att segern kan ingjuta lite ny energi i hans lag.

Matchen på San Mamés blir långt ifrån någon enkel uppgift - vilket även återspeglas i oddsen där gästerna är knapp favorit och bortasegern står till 2,40 – och Real har inte varit i slag sedan återstarten. Defensiven har varit knackig hela säsongen och Real har släppt in en hel del mål – åtta på de fyra senaste. Tchouaméni saknas enormt på mittfältet och Camavinga, även om han är väldigt talangfull, besitter inte samma egenskaper. Lägg därtill att David Alaba alltjämt saknas, såväl som ytterbacksduon Lucas Vázquez och Dani Carvajal, vilket varit ett bekymmer.

Preliminär startelva: Courtois; Nacho, Militao, Rudiger, Mendy; Modric, Camavinga, Kroos; Valverde, Benzema, Vinicius

Speltips:

Lurig match på förhand. Real Madrid behöver verkligen inkassera en trepoängare för att inte tappa mark till Barcelona i titelstriden och även om Athletic Club långt ifrån varit uppåt på sistone så är det aldrig lätt att resa till San Mamés och jag tror det här kan bli en klurig utmaning för Carlo Ancelottis mannar. Reals defensiv har inte övertygat på hela säsongen och med åtta insläppta på de fyra senaste, och med Tchouaméni på skadelistan, sätter jag fortsatt ett frågetecken där, när man nu ska hantera vindsnabba Williams-bröderna. Samtidigt saknar Athletic både Yeray och Martínez i backlinjen och även om det här mötet generellt brukar vara målsnålt så tror jag det kan bli lite nätrassel här. Över 2.5 mål finns till 1,84 hos Lucky Sports .

This is the stats tab
This is the post tip