Atlético Madrid:

Viktig match för Atlético Madrid som redan halkat rejält efter i La Ligas toppstrid och redan ligger elva poäng bakom toppduon. Om Los Colchoneros ska ha någonting med titelstriden att göra – vilket jag inte tror att de kommer ha – så nästintill krävs en seger mot Barcelona här.

Atlético Madrid har inte haft någon särskilt bra säsong, vare sig i ligan eller Europa, där man kom sist i en grupp med Porto, Club Brügge och Bayer Leverkusen. Dagens Atlético är långt ifrån glansdagarna när Simeones mannar tycktes kunna spela försvarsspel och tillåta motståndarna ha bollen i veckor utan att riskera att släppa in mål och ”Cholo” har aldrig riktigt fått till sin Atlético-evolution, att vässa offensiven och samtidigt bibehålla defensiva soliditeten trots ett par försök de senaste åren. Dessutom gäckar ekonomiska stöket i bakgrunden.

Atleti saknar avstängde Mario Hermoso, men för första gången sedan början av november kan Simeone mönstra sin tidigare föredragna trebackslinje med José María Gímenez, Reinildo och Stefan Savic. Savic missade veckans 2-0-seger borta mot Real Oviedo i Copa del Rey men har återvänt till kollektiv träning och rapporteras redo för start. João Félix, som omgärdas av flyttrykten, startade och gjorde mål i 2-0-segern mot Elche när La Liga startade upp igen i mellandagarna, och frågan är om portugisen slutligen spelat sig till en startplats hos Simeone. 19-årige Pablo Barrios startade både mot Elche och Oviedo och gjorde bra ifrån sig och kan mycket väl utmana om en startplats även mot Barcelona. Även om Atlético inte är lika bra som för ett par år sedan så vet Simeone hur han formerar sitt lag för att ge motståndarna en överjävligt jobbig afton på Civitas Metropolitano, för ett Lewandowski-löst Barcelona.

Preliminär startelva: Oblak; Reinildo, Gímenez, Savic; Carrasco, Koke, Kondogbia, Barrios, Molina,
Griezmann, Morata

FC Barcelona:

Tappade två värdefulla poäng i derbyt mot Espanyol förra helgen, som slutade 1-1 i en match där kändisdomaren Mateu Lahoz stal rubrikerna med en riktig kortfest. Barcelona är fortfarande kvar i delad tabelltopp med 38 poäng, samma som Real Madrid. I veckan hade Barcelona oväntat stora bekymmer med tredjedivisionslaget Intercity och lämnade Alicante med blotta förskräckelsen efter 4-3 efter förlängning, där Ansu Fati avgjorde i den 103:e minuten. Det har således inte varit någon övertygande återkomst till inhemska fotbollen för Barcelona, även om Xavi slog fast efter Copa del Rey-segern att det fanns en hel del positivt att hämta spelmässigt – även om han medgav att Barcelona hade bekymmer med effektiviteten såväl som att försvara mot inlägg.

Storstjärnan Robert Lewandowski saknas i det här mötet på grund av avstängning, vilket förstås är ett rejält avbräck, och Xavis största huvudbry inför mötet på Wanda Metropolitano är nog att fundera ut vem som ska ta plats i den centrala anfallspositionen i polackens frånvaro. Även Jordi Alba är avstängd.

Preliminär startelva: Ter Stegen; Baldé, Christensen, Araújo, Koundé; Pedri, Busquets, De Jong; Torres, Fati, Dembélé

Speltips: De fem senaste mötena i Madrid lagen emellan har gått under 2.5-målslinan och med frågetecken för Barcelonas offensiv utan Lewandowski, såväl som för Atlético Madrids målproduktion över lag – 23 gjorda mål i ligaspelet - och i enskilda matcher har Simeone alltid varit skicklig på att förbereda sitt lag minutiöst för att göra Atleti så svårslaget och svårforcerat som det bara är möjligt. Under 2,75 mål finns till 1,70 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip