Äntligen dags för lite klubblagsfotboll igen.

Copa Libertadores och Copa Sudamericana räddar utbudet med hela 32 matcher inom loppet av 3 dagar. LOVE IT! Ni kan med andra ord räkna med en del spel från undertecknad kommande dagar.

Vet också att jag ligger efter en del i mitt spreadsheet, denna kommer att uppdateras. Dessvärre har saker kommit i vägen. Slutspurt i skolan och en hel del tufft i det verkliga livet, utan att gå in i det på detalj. Faktum är att dem senaste månaderna har varit tuffare än vad livet kanske någonsin varit. Men här står man helskinnad på andra sidan och med humöret och drivet åter på rätt sida. Rekandet och bokförandet har helt enkelt fått stå åt sidan. Positivt är att trots att spreadsheetet ej blivit uppdaterad på på länge så har det ändå inte blivit många spel under den perioden, ergo lättare att komma ikapp.

Nåväl, nog om det.

Speltipset vi inleder veckan med hittar vi i matchen mellan Atletico Nacional från medellin mot argentinska Patronato Parana.

Atletico Nacional har säkrat en plats i slutspelet efter att ha skrapat ihop 10 poäng på 4 spelade matcher. Fint och välkommet för den colombianska storklubben som innan pandemin var en lag att räkna med i dessa sammanhang, men som på senare år floppat rejält. Sist i gruppen 2021 och förlorat kval till 2022-års upplaga var långt under förväntningarna och inte värdig en klubb av Atletico Nacionals storlek.

Men det är inte bara Atletico Nacional som misslyckats grovt i Copa Libertadores dem senaste åren. Nej nej... hela den colombianska ligan sjönk rejält i kvalité under pandemin. Sedan 2019 är det enbart Deportes Tolima som lyckats ta sig till åttondelsfinalen och då blev det respass direkt i åttondelsfinalen.

Det största problemet dem senaste åren är att det saknats riktiga topplag i Colombia. Alla lag har varit mid tier och känslan har varit att alla lag kan slå alla. Årets Atletico Nacional sticker däremot ut. De vann sin slutspelsgrupp i den inhemska ligan och de tog sig hela vägen till Apertura-finalen. Väl där förlorade de tyvärr på straffar, ett "lotteri" som så många gånger förr.

De leder just nu den inhemska serien (Clausura) och har alltså säkrat avancemanget i Copa Libetadores. Sammantaget rör det sig alltså om ett lag som är bra på flera fronter och ett etablerat topplag, något colombianerna saknat.

Atletico Nacional har i år lagt fokus på erfarna spelare. Jag tänker främst på Dorlan Pabon, Jefferson Duque och forne Milan-backen Cristian Zapata. Satsningen har minst sagt gett frukt och klubben kan nu se fram emot ett spännande slutspel, något fansen inte blivit bortskämda med på några år.

Årets Atletico Nacional
Det här är en match mellan två lag vars kvalité speglar sig rätt bra i nuvarande gruppställning.

Från andradivisionen till Copa Libertadores

Patronato Parana har den senaste månaden visat att de verkligen inte har något i turneringen att göra. De vann Copa Argentina bara dagar efter att de blivit nedflyttade till Argentinas motsvarighet till Superettan, vilket innebar en direktplats i kontinentens finaste turnering. Lag från en nations nästhögsta serie och Copa Libertadores brukar sluta i misär, och visst pekar det mesta på att det också så blir fallet med Patronato.

Inför den sista omgången har Patronato endast mäktat med en seger på 5 försök. Dåligt, men snäppet värre är det faktum att de förlorat övriga 4 matcher. Nu senast blev de fullständigt krossade av Melgar med 0-5 på bortaplan.

I den sista omgången är det om möjligt än tuffare motstånd och jag förstår ärligt talat inte varför vi erbjuds ett såpass trevligt odds på Atletico Nacional -1 Asian Handicap.

Ligaspelet har blivit lidande då argentinarna självklart inte kan slåss på flera fronter med sin trupp och då det enda som ligger i potten är en potentiell slutspelsplats i Copa Sudamericana (trean) så är jag tveksam till att ens motivationen är där.

Atletico Nacional -1 AH känns kanon här och får sig en hårdare insats. Spelas till 1.77 hos Pinnacle. Nuvarande odds hos bet365 funkar också.

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip