Australien:

Tony Gustavssons Matildas gör sig redo för VM-premiär på hemmaplanen och Australien kommer förstås att hejas fram av en entusiastisk hemmapublik som väntas uppgå till 81 500 där den stora majoriteten kommer pusha för en hemmaseger.

Uppladdningen har pågått i månader och Australien är förstås ytterst angelägna om en bra start. Tony Gustavssons lag har haft en bra uppladdning där man det senaste halvåret besegrat lag som Spanien, England och Frankrike, där man dessutom hållit nollan mot de två sistnämnda – vilket förstås fyller Matildas med självförtroende inför premiären.

Alla blickar kommer förstås riktas mot Sam Kerr. Chelsea-stjärnan är en av världens absolut främsta fotbollsspelare och den klarast lysande stjärnan i Australien och det kommer främst vara upp till henne att luckra upp vad som troligen kommer vara ett lågt och kompakt irländskt försvar.

Irland:

Nederländska Vera Pauw har tagit Irland till nationens första stora mästerskap på damsidan – men Irland kliver in som rejäl underdog i en tuff grupp med både Australien och Kanada. Det ska mycket till för att Irland krånglar sig vidare här.

Pauw har formerat sitt Irland med en konservativ inställning där defensiven alltid placerats i främsta rummet, ofta med en fembackslinje med två centrala mittfältare framför som sköld, och mot ett på förhand överlägset Australien är det nära till hands att förvänta sig att Irland kommer göra sitt yttersta för att frustrera värdnationen och att hålla tätt så länge det bara är möjligt, och försöka nyttja de chanser som måhända dyker upp. Irland kan hämta inspiration från att man faktiskt besegrade Australien – om än ett OS-slitet och väldigt roterat Australien – 2021. Men det lär bli tuffare här.

Irlands uppvärmning inför mästerskapet blev lite sönderryckt när genrepet mot Colombia plötsligt avbröts för att undvika skador när det började gå alldeles för vilt till på planen. Dessförinnan föll man mot Frankrike med klara 3-0.

Hemmafavoriten håller för trycket

Trycket är förstås enormt på hemmanationen att infria publikens förväntningar och inleda mästerskapet med en seger. Australien ska vara ett par storlekar för stora för Irland, som jag tror kan få en riktigt tuff resa på Accor Stadium. Jag tror vi kan räkna med en matchbild där Australien tillåts dominera och Irland sätter defensiven i främsta rummet för att försöka få med sig något från den här inledande gruppspelsmatchen, vilket så klart kommer påverka lagets offensiva slagkraft. Irland har problem med målskyttet som det är och jag har svårt att se att man ska hålla Australien stången över 90 minuter här.
Australien vinner och håller nollan finns till 1,80 hos Expekt.
This is the stats tab
This is the post tip