Speltips: Över 1,5 mål i andra halvlek @ 1,80 - Expekt -

Man kan inte annat än bli imponerad av Bayer Leverkusens framfart de senaste säsongerna. Var förra säsongen bra med i kampen om Champions League plats men sviktade lite på slutet och tog bara tre poäng på de fem sista ligamatcherna. Det räckte ändå till en sjätteplats och spel i Europa League denna säsong. Var även med i den turneringen förra säsongen och nådde semi-final där Roma blev för svåra.

Denna säsong har det mesta gått Leverkusens väg. Leder Bundesliga och är åtta poäng före Bayern Munchen som man besegrade för två matcher sedan med klara 3-0. Hade troligen tidigare säsonger åkt på en reaktion kommande match men icke. Vann senast med 2-1 borta mot Heidenheim, som är ett lurigt lag att möta. På det hela har Leverkusen 18 vinstmatcher, 4 oavgjorda och 0 förluster. Hur har man då hanterat spelet i Europa League? Utmärkt är svaret. Inga problem alls att dubbla ligan & Europa. Låt vara att motståndarna i gruppen inte var av tuffaste kalibern. Molde, Qarabag och Häcken är alla lag som troligen inte skulle hålla sig kvar i Bundesliga, men sex av sex och 19-3 i målskillnad är grymt imponerande. 14 av de 19 målen kom på hemmagräs.

Även i ligan har man delat ut ett par käftisar och frågan är om det inte kommer en till här. Har trista skador på Exequiel Palacios och Victor Boniface men duon har stått över de fem senaste så inget nytt inför den här fighten. Försvararna Edmond Tapsoba (Burkina Faso) och Odilon Kossounou (Elfenbenskusten) är båda åter efter spelat Africa Cup of Nations. De kan få starta här och sedan har tränare Xabi Alonso utvilade killar i Nathan Tella, Adam Hlozek och Jonas Hoffman om han vill förändra framåt.

Leverkusen växlar upp efter pausvilan.

Om det mesta har gått rätt under säsongen för Leverkusen så är det omvänt för Mainz. Ligger på nedflyttningsplats med sju poäng upp till säker mark. Nio kryss, elva förluster och bara två vinster under säsongen. 1-3 mot Stuttgart var droppen för ledningen som gav tränare Jan Siewert dojan. Dansken Bo Henriksen är ny röst på bänken efter ha rivit sitt kontrakt med FC Zurich, bytte land och flyttade ett steg närmare hemlandet när han tog över Mainz.

Inte helt oväntat så fick laget en positiv boost senast och kunde ta säsongens andra trepoängare när Augsburg besegrades med 1-0. Hade även boll i ribban och straff i stolpen så visst var segern rättvis. Nu är det stor skillnad på att lira hemma mot Augsburg vs borta mot Leverkusen i vanliga fall. Nu har man trassel i truppen som solk i bägaren.

Saknar till denna match Stefan Bell, Maxim Leitsch, Nelson Weiper, Andreas Hanche-Olsen och kanske även Edimilson Fernandes och Karim Onisiwo som alla dras med skador. Dessutom har man haft influensa i truppen som däckat Danny da Costa, Marco Richter, Ludovic Ajorque och Jonathan Burkardt under veckan. Sena tester väntar dem. Så i värsta fall kan nye tränaren Henriksen sakna hela tio spelare.

Trots att Mainz har ny tränare och vann senast så ska det vara stor skillnad mellan lagen och vi tror Leverkusen vinner rätt bekvämt. Spelet som testas är att det blir två mål eller fler i andra halvlek. Ser framför oss att Mainz kanske kan hålla någorlunda jämna steg i första men sedan växlar Leverkusen upp i andra och då hänger inte bortalaget med i svängarna. Många spelare i hemmalaget som vill visa framfötterna när konkurrensen är så pass hård framåt så vill det till att det levereras när man får chansen (även som inhoppare). Sedan har vi så klart en "livlina" i att även Mainz kan sticka upp och få in en boll. Vilket lag som gör målen i andra är inte av stor vikt för vårt spel, huvudsaken är att det rasslar till i nätet / näten minst två gånger efter första halvlek.

Spelet sitter om det blir minst två mål i andra halvlek
This is the stats tab
This is the post tip