Bayern München:

Oj, vad det stormat i FC Hollywood under landslagsuppehållet. Julian Nagelsmann trodde han satt säkert trots att Bayern föll i sista matchen innan uppehållet, en riktigt svag prestation i 2-1-förlusten borta mot Bayer Leverkusen, och intygades av president Herbert Hainer att klubben planerade för en lång framtid tillsammans – men Nagelsmann fick sätta semestergulaschen i halsen under skidsemestern i Österrike när rapporterna sipprade ut i pressen om att han fått sparken. Det dröjde inte länge innan Thomas Tuchel presenterades som ersättare och den forne PSG- och Chelsea-managern debuterar nu mot sin forna klubb Borussia Dortmund i ”Der Klassiker”.

Nagelsmann out och Tuchel in gör förstås det här rivalmötet mer ovisst. Tuchel har förvisso fått en dryg vecka att förbereda sig och bekanta sig med klubben, men med tanke på landslagsuppehållet har han fått oerhört knapp tid att arbeta med spelargruppen. Det ska bli väldigt spännande att se vilka strategiska förändringar Tuchel implementerar. Nagelsmann har inte riktigt landat i en tydligt föredragen formation, utan Bayern har varit flexibelt och ofta skiftat sin struktur i olika spelfaser– vilket ibland ställt till det för spelarna (senast förstod exempelvis inte ens João Cancelo att Bayern under matchen bytt formation). Bayern är dock bekväma i att spela med trebackslinje och en 3-4-2-1-struktur som Tuchel föredrag i Chelsea.

Bayern har inte varit i toppslag på sistone och har redan tappat fler poäng under de 10 matcher efter årsskiftet jämfört med de 15 fram till VM-uppehållet. Höjden och den otroliga kvaliteten Bayern besitter gör sig dock påmind, bland annat i Champions League där man vunnit samtliga åtta matcher, trots Barcelona och Inter i gruppen, och man slog utan större bekymmer ut PSG i åttondelsfinalen. Lucas Hernández och Manuel Neuer är långtidsskadade, men i övrigt är skadeläget bra. Viktige Jamal Musiala har haft lite skadebekymmer, men ser ut att vara redo för spel.

Borussia Dortmund:

Det var inte igår Borussia Dortmund klev in i ett ”Der Klassiker” som serieledare. Dortmund har presterat fantastiskt under 2023 – man har fortfarande inte förlorat sedan årsskiftet i ligaspelet – och klev inför landslagsuppehållet upp i tabelltopp, en poäng före Bayern, när man körde över Köln med hela 6-1 på hemmaplan. Edin Terzics lag ser ut att vara i harmoni, trots Champions League-uttåget mot formsvaga Chelsea, och de gulsvarta hoppas om att kunna utmana om sin första Bundesligatitel på elva år.

Dortmund har haft en del skadebekymmer, men Terzic ser ut att få några positiva besked. Julian Brandt, som varit otrolig under 2023 då han varit Dortmunds främsta spelare, gick sönder inför landslagsuppehållet men kan vara tillbaka här. Detsamma ser även ut att gälla för Nico Schlotterbeck och Gregor Kobel, som också dragit med skadebekymmer. Talangfulla duon Youssoufa Moukoko och Jamie Bynoe-Gittens ser dock ut att missa och det finns även frågetecken för Karim Adeyemi, som var i fin form innan skadan, som dock kan hinna tillbaka i tid för att spela någon form av roll i klassikermötet.

Bayern har övertag i det här mötet

I höstas kryssade lagen, 2-2, på Westfalenstadion när Anthony Modeste kvitterade långt in på tilläggstiden. De senaste åren har det dock varit Bayern som fullkomligt dominerat det här mötet – precis som man dominerat Bundesliga. Bayern hade inför krysset senast sju raka segrar mot Dortmund – varav de fem senaste samtliga passerat över 3.5-målslinan. Formen under 2023 talar för Dortmund, men Bayern har en helt annan högstanivå och har ett generellt övertag gentemot Die Schwarzgelben – särskilt hemma på Allianz Arena, där man ännu är obesegrat.

Bayern München att vinna & över 2.5 mål finns till 1,88 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip