Bayern München:

Bayern har återtagit serieledningen i Bundesliga genom två raka segrar efter nederlaget mot Mainz. Segrarna kom mot jumbon Hertha Berlin, 2-0, och mittenlaget Werder Bremen, 2-1, och Bayern har ännu inte riktigt tagit fart under Thomas Tuchels ledning. Tuchel är en tränare jag uppskattar och beundrar oerhört mycket och jag tror säkerligen han kommer visa sig vara ett bra val för Bayern, men så här långt kan vi konstatera att Tuchel inte haft någon enkel start sedan han ersatte sparkade Julian Nagelsmann. Bayern har kraschat ur både Champions League och tyska cupen, och har långt ifrån övertygat i ligaspelet heller. Nu har man ändå en poäng ner till Borussia Dortmund, och har ligatiteln i egna händer.

Leon Goretzka är tillbaka från avstängning och lär ersätta Ryan Gravenberch på det centrala mittfältet. Dayot Upamecano och Eric Maxim Choupo-Moting har båda återvänt till träning i veckan. Frågan är om Upamecano kliver in i stället för Benjamin Pavard bredvid Matthijs de Ligt. Choupo-Moting har varit borta med både rygg- och knäproblem de senaste veckorna och får nog finna sig i att inleda på bänken här. Lucas Hernández, Manuel Neuer, Alphonso Davies och Josip Stanisic missar matchen.

Bayern har fullkomligt dominerat det här mötet de senaste åren med hela elva raka segrar – många av dem med stora, stora siffror – och Bayern har inte förlorat mot Schalke på 24 möten, där senaste nederlaget kom 2010.

Schalke 04:

Thomas Reis Schalke 04 slåss vilt för sin Bundesligaöverlevnad – och Die Königsblauen gör faktiskt ett riktigt bra jobb. Schalke har vunnit tre av deras fyra senaste matcher och tog senast en blytung trepoängare borta mot Mainz – när Marius Bülter satte dit 3-2 på straff med matchens sista spark. Schalke är just nu uppe på säker mark på en 15:e plats och två poäng ner till Bochum och Stuttgart under strecket – men med ett lurigt spelschema (efter Bayern möter man Eintracht Frankfurt hemma innan man avslutar säsongen borta mot RB Leipzig – krävs det att man gräver fram resultat mot tunga motståndare, eller att bottenkonkurrenterna inte plockar upp särskilt många fler poäng.

Schalkes uppryckning har inte kommit på klassiskt manér för ett nedflyttningshotat lag, där man sätter defensiven i främsta rummet och försöker hota via omställningar, utan Schalke har bjudit på rejäla målkalas på sistone där man under de fyra senaste matcherna gjort 10 mål och släppt in 9. Målskyttet, som varit Schalkes stora akilleshäl under säsongen med blott 31 mål på 31 matcher, har således börjat se något bättre ut på sistone.

Bülter, som gjorde två mål senast, har missat något träningspass i veckan men ska vara redo för spel mot Bayern. Därutöver saknas Éder Balanta, Ralf Färhmann, Moritz Jenz, Justin Heekeren och Soichiro Kozuki sedan tidigare.

Bayern gigantisk favorit – men Schalke kommer sälja sig dyrt

Bayern är förstås gigantisk favorit i det här mötet. Bayern behöver vinna för att fortsätta hålla Dortmund på behörigt avstånd i titelstriden och har ett enormt övertag gentemot Schalke 04 – som man alltså har elva raka matcher mot och inte förlorat mot på 13 år. Schalke har dock sprattlat till mot slutet och har allt att spela för, samtidigt som Bayern fortfarande inte riktigt övertygar. Bayern har bara hållit nollan i en av de sex senaste matcherna och jag tror inte det här nödvändigtvis blir en jordskredsseger mot ett Schalke som kommer kämpa till sista svettdroppe för att få med sig minsta lilla poäng från Allianz Arena. Bayern har dessutom fördel målskillnadsmässigt gentemot Dortmund och behöver inte jaga mål – utan skulle nöja sig helt och fullt med tre poäng på kontot. Jag tror Schalke kan bita ifrån här. Schalke 04 +2.75 AH finns till 1,81 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip