Säsongsstarten närmar sig med stormsteg med flera ligastarter redan till helgen. I veckan får vi hålla till godo med kvalspel till Europa och på Estádio da Luz möts två lag som genomgått och genomgår stora förändringar.

Benfica:

Portugals största och mest populära fotbollsklubb genomgår förändringar för att försöka råda bot på titeltorkan från de senaste åren, när Benfica blivit lite förbisprunget som landets främsta lag. Benfica har inte vunnit någon större titel sedan ligasegern 2019. Därefter har Benfica slutat tvåa, trea och trea under efterföljande säsonger. Den nya säsongen signalerar dock en nystart för As Águias som för första gången på två decennier har en ny president – klubblegendaren och forne storspelaren Rui Costa har ersatt Felipe Vieira – och för första gången sedan 2008 inleder Benfica säsongen med en utländsk tränare på tränarbänken i form av tyske Roger Schmidt.

Schmidt, den forne Red Bull Salzburg- och Bayer Leverkusen-tränaren, har spenderat de senaste säsongerna i PSV Eindhoven och han har initierat en hel del spelmässiga förändringar sedan ankomsten till Lissabon. Framför allt har Schmidt implementerat ett betydligt högre, intensivare presspel där Benfica ägnar mycket energi åt att försöka återta bollen så fort det bara är möjligt vid bolltapp, följt av kvicka omställningar. I PSV stod hans lag ofta för underhållande och målrika matcher där PSV producerade gott om mål framåt, men samtidigt hade bekymmer att freda sitt eget mål. Den trenden ser så här långt ut att vara överförbar även på Benfica, även om försäsongen varit lyckad och ger fansen hopp om en framgångsrik säsong, där offensiven imponerat – men där defensiva svagheter kunnat skönjas.

Benfica har vunnit samtliga fem träningsmatcher under försäsongen (Reading 2-0, Nice 3-0, Fulham 5-1, Girona 4-2, Newcastle 3-2) och det återstår att se om Benfica kan fortsätta den positiva trenden när tävlingsmatcherna – och ett mycket viktigt Champions League-kval – nu tar vid. Schmidt har roterat friskt med sina spelare, ofta där stora delar av laget bytts efter 45 minuter, och det finns förstås alltid ett litet frågetecken för lagets fysiska status – särskilt med tanke på att FC Midtjyllands säsong redan är i full gång. Nytillskotten David Neres – brassen som var så bra i Ajax för att par år sedan och som nu värvats från Sjachtar – och unge River-mittfältaren Enzo Fernández har använts frekvent under försäsongen och ser ut att kunna gå direkt in i startelvan. Fjolårets skyttekung Darwin Nuñez, som lämnat för Liverpool, kommer förstås att saknas men Roman Yaremchuk ser ut att vara redo att axla ett större ansvar denna säsong.

Preliminär startelva: Vlachodimos; Grimaldo, Morato, Otamendi, Gilberto; João Mario, Fernández, Luís; Neres, Yaremchuk, Silva

FC Midtjylland:

Fjolårets danska ligatvåa FC Midtjyllands säsong är i full gång sedan ett par veckor, men det har redan hunnit skaka rejält hos Midtjylland som förra veckan sparkade tränaren Bo Henriksen efter bara fyra omgångar. Henriksen fick aldrig riktigt till det under fjolårssäsongen, när Midtjylland trots fem poängs försprång inför slutfasen av ligaspelet tappade och till slut snuvades på titeln av FC Köpenhamn.

Efter en trög start på säsongen, och efter att med knapp marginal tagit sig förbi cypriotiska AEK Larnaca i första kvalrundan till Champions League, sparkades Henriksen direkt vid återkomsten till flygplatsen. Assisterande tränaren Henrik Jensen har tagit över i en interimroll och Jensen fick en smakstart när Midtjylland i helgen besegrade OB med hela 5-1. Jensen har annars inte stått för några större taktiska förändringar, utan fortsatt med den 3-4-3-formation som Henriksen använt, om än med lite spelarbyten. Pione Sisto, lagets kanske mest namnkunniga spelare efter tiden i Celta Vigo men som haft det lite tyngre på sistone, gjorde ett mål mot OB och kan utmana om att starta här. Offensivt är det annars Andreas Dreyer, som återvänt till Midtjylland från Rubin Kazan efter Rysslands invasion av Ukraina, som är spelaren att hålla ögonen på i dansklagets offensiv – där svenske Joel Andersson väntas starta som wingback.

Preliminär startelva: Olafsson; Dalsgaard, Sviatchenko, Juninho; Andersson, Charles, Onyedika, Dyhr; Isaksen, Kaba, Dreyer

Speltips:

Det är av yttersta vikt för Benfica att säkra Champions League-spel och det kravet hänger över Roger Schmidt direkt när den första tävlingsmatchen nu väntar efter den lyckade försäsongen. Det finns ett litet frågetecken för den fysiska statusen och spelarnas förmåga att prestera över 90 minuter, som alltid i säsongsinledningen, men Benfica kliver in i det här mötet som massiva favoriter, särskilt med tanke på Midtjyllands tunga säsongsstart. Schmidt kan mönstra ett starkt lag och försäsongen ger skäl till att kliva in med ett gott självförtroende i det här mötet. Jag tror dock den här matchen kan bli målrik, med tanke på hur Benficas försäsong sett ut och att Midtjylland trots svårigheterna under säsongsinledningen besitter offensiva kvaliteter i Dreyer, Isaksen, Kaba och Sisto. Benfica & Över 2.5 mål finns till 1,90 hos bet365 .

This is the stats tab
This is the post tip