Benfica:

Benfica har haft en nästintill perfekt säsong, men åkte på en motgång i helgen när man föll hemma på Estádio da Luz i toppmötet mot Porto. Det var första förlusten på hemmaplan under Roger Schmidts ledning, men Benfica har ändå sju poängs försprång ned till Porto med sju omgångar kvar att spela.

Det har annars varit en oerhört framgångsrik säsong för Benfica, där allt som Roger Schmidt – som tog över i somras – rört vid förvandlats till guld. Benfica har stormat fram i ligaspelet, vann en tuff Champions League-grupp obesegrat före både PSG och Juventus, och slog utan några problem ut Club Brügge med totalt 7-1 i åttondelsfinalen.

Jag har varit oerhört imponerad av Benfica varje gång jag sett dem den här säsongen och tycker Schmidt gjort ett imponerande arbete i Lissabonklubben. Inför säsongen blev man av med Darwin Núñez, men tappet har knappt varit kännbart med tanke på Goncalo Ramos framfart och João Mários pånyttfödelse, och i januari blev man av med Enzo Fernández, som värvades till Chelsea för en världsrekordsumma, utan att tappet påverkat laget märkbart och där Florentino Luís fortsatt att stå för strålande prestationer på det defensiva mittfältet.

Mittbacksveteranen Nicolas Otamendi är avstängd i det första mötet, vilket är ett avbräck. Argentinaren har varit väldigt bra tillsammans med 19-årige stjärnskottet António Silva – som varit fenomenal hela säsongen och redan sägs redo att säljas för gigantiska summor i sommar – som nu ställs inför ett rejält prov utan sin veteranpartner. Goncalo Guedes är skadad och missar, men offensivt har Benfica gott om alternativ och den forne Valencia- och Wolvesanfallaren hade nog inte varit förste namn i startelvan även om han varit hel.

Inter:

Simone Inzaghi är en erkänt skicklig cuptränare och nu får nog Inter-tränaren gräva djupt i trollkarlshatten om han ska dra fram ett nytt avancemang för de blåsvartas form imponerar inte alls för tillfället. I helgen kryssade man på nytt, 1-1, borta mot bottenlaget Salernitana, och Inter har nu gått sex raka matcher utan seger – tre kryss och tre förluster.

Målskyttet fortsätter att gäcka Inter, där Inzaghi inte tycks komma till rätta med ett föredraget anfallspar, och I Nerazzurri har bara gjort tre mål på de sex senaste matcherna. Mot Salernitana brände man på nytt en hel del bra chanser.
Inter snubblade sig till kvartsfinal genom att slå ut en annan portugisisk motståndare i åttondelen i form av Porto – men det var långt ifrån någon enkel resa för Inzaghis gäng. Inter vann hemmamötet med 1-0 – Romelu Lukaku gjorde matchens enda mål ett par minuter efter att gästernas Otávio visats ut – men Inter var rejält illa ute i returen på Estádio do Dragão, där Porto radade upp kvalificerade målchanser utan att lyckas passera André Onana (och hans stolpar och ribba). Sedan åttondelsfinalmötet har Inters formkurva bara fortsatt att peka nedåt, även om det förstås finns kvalitet i Inter-laget.

Både Milan Skriniar och Hakan Calhanoglu kommer att missa första mötet på grund av skador, vilket är avbräck för Milanolaget. Lukaku och Joaquin Correa startade som anfallsduo mot Salernitana, och det ska bli intressant att se vilka Inzaghi väljer till det här mötet och om han återgår till firma Lautaro Martínez och Edin Dzeko, som startade mot Juventus i Coppa Italia dessförinnan.

Oerhört imponerad av Benfica

Jag har som sagt varit oerhört imponerad av Benfica den här säsongen och tror portugiserna kan bli säsongens överraskning i Champions League, där man inte kommer bli någon enkel motståndare om man tar sig vidare till semifinal. Inzaghi är en duktig cuptränare, men Inters form imponerar inte alls och Inter hade lite flyt när man tog sig förbi Porto i åttondelen. Jag tror Benfica har goda möjligheter att inleda det här dubbelmötet med en seger framför hemmapubliken på Estádio da Luz.

Raka ettan finns till 2,15 hos bet365 .
This is the stats tab
This is the post tip