Tänk att en tredjedel av Allsvenskan redan är färdigspelad och det är omgång 21 som ska kickas igång till helgen. I söndagsmatchen mellan BK Häcken och J-Södra är det två lag med helt andra formkurvor som möts. Hisingslaget har tagit poäng i sju av åtta matcher sedan sommaruppehållet – J-södra har inte vunnit på bortaplan sedan i april!

Jag finner BK Häcken-seger som väldigt trolig, men för att reka ett spelvärdigt odds har jag hittat BK Häcken -1.0 asian handicap, till @2.08 på Unibet !

____________________________________________________

***Statistik***

6) BK Häcken 20 | 8 8 4 | 23-15 (+8) | 32p
13) J-Södra 20 | 4 7 9 | 20-34 (-14) | 19p

***

Senaste fem matcherna för Häcken:

2–2 IK Sirius (B)
1–1 Örebro SK (H)
2–1 Hammarby IF (B)
2–0 GIF Sundsvall (H)
1–1 IFK Göteborg (B)

Senaste fem matcherna för J-Södra:

0–2 Malmö FF (B)
1–0 Hammarby IF (H)
1–6 Halmstads BK (B)
1–2 Örebro SK (H)
2–2 IF Elfsborg (H)

***
Senaste matcherna mellan lagen:

18/5 '16: BK Häcken 3–1 J-Södra
16/10 '16: J-Södra 1–1 BK Häcken
17/7 '17: J-Södra 0–1 BK Häcken

____________________________________________________

***BK Häcken***

Det ser återigen mycket ljust ut för Micke Stahres BK Häcken. Trots långtidsskador på nyckelspelarna Alexander Farnerud, Alhassan Kamara samt Jasmin Sudic, har grundspelet fungerat bättre än vad det gjorde i våras. Häckens enda förlust sedan sommaruppehållet var mot Malmö FF, annars har laget vunnit fyra matcher och kryssat tre. Stahre är nog tacksam att sportchef Sonny Karlsson lyckades lösa Mathias Ranegie, Mervan Celik och Ahmed Yasin som nytillskott under sommarfönstret för att få till spetsen på truppen.

Häcken ligger 'bara' på sjätte plats, men med enbart tre poäng upp till andraplacerade Djugården så har Häcken god tro att möjligheter finns under hösten. Kanske är det dags för upphaussade brassen Paulinho att komma tillbaka i gammalt slag och visa vägen målmässigt, annars finns – förutom nyförvärven – ynglingarna Irandust och Egbuchunam för att nämna några. I senaste hemmamatchen fick den 16-åriga supertalangen Kevin Ackermann även stå för att inhopp.

Förutom nämnda långtidsskador så testas även Egzon Binaku sent, och Alexander Faltsetas samt Juhani Ojala är avstängda.

____________________________________________________

***Jönköpings Södra***

Detta J-Södra-lag som charmade folk ordentligt ifjol har haft ett betydligt tuffare andra år i Allsvenskan. En lovande start har byts ut mot segertorka, med enbart två segrar på de 16(!!) senaste matcherna. Senaste och enda bortavinsten kom mot Kalmar FF den 17 april.

En del kan förklaras i skador och felmarginaler, men jag finner J-Södra inte så noggranna i såväl det defensiva arbetet som i sin offensiv, likt de var ifjol. Daryl Smylie och Dzenis Kosicas individuella kvalité har inte lyckats genomsyra laget, även om de stundtals varit mycket bra. Skönt hursomhelst att J-Södra fick behålla Kosica som var intressant för flera klubbar under transferfönstret.

Kanske kan 2–2 mot Elfsborg i senaste allsvenska matchen vara ett liten boost för laget. Trots 2–0-underläge lyckas J-Södra inte bara reducera utan också kvittera, det i 95e matchminuten och på straff. I veckan spelade laget Svenska Cupen-kval borta mot ett annat Göteborgs lag, nämligen Utsikten. Även i den matchen var smålänningarna illa ute, men lyckades kvittera genom Vilhjalmsson i slutminuterna, vem som senare även om att göra hat-trick och det avgörande målet i den andra tilläggsminuten under förlängningen, alltså i 122:a minuten.

Det var dock ett kostsamt avancemang. Nyförvärvet Anton Andreasson skadade sig såpass allvarligt att han missar resterande delen av säsongen. Även målvaktsstjärnan Anton Cajtoft har vilats de senaste matcherna på grund utav känning knäet, och testas sent till söndagsmatchen.

____________________________________________________

J-Södra bör kunna klara ett nytt kontrakt ifall tränare Thelin får igång sitt lag ordentligt under hösten. Men kommer vändningen borta mot BK Häcken? Jag betvivlar.

Vad tror ni?

This is the stats tab
This is the post tip