Det vankas inget vidare midsommarfirande på de brittiska öarna – men väl ett toppmöte i irländska Premier Division där formstarka serieledarna Shamrock Rovers gästar ligafyran Bohemians i ett Dublinderby.

Bohemians:

De flesta ligor i Europa har gått på sommarledighet och rundat av säsongerna – men icke det irländska. Irlands Premier Division spelas mer likt den svenska, vår-höst, där säsongen inleddes i februari och avslutas i november. Det finns tio lag i divisionen, som alltså möts fyra gånger om under den 36 omgångar långa säsongen, så lagen hinner verkligen lära känna varandra. Fredagens batalj blir därmed årets tredje möte mellan Dublinklubbarna Bohemians och Shamrock Rovers.

Bohemians toppade länge divisionen, men de senaste veckorna har The Bohs dalat lite i tabellen efter blott en seger på de sju senaste matcherna. Den dåliga sviten inleddes med förra derbyt mot just Shamrock, där Bohemians föll på bortaplan med 0-2. Samma förlustsiffror blev det även i säsongens första möte lagen emellan när lagen senast möttes på Bohemians hemmaplan Dalymount Park. Så tränare Declan Devine är säkerligen sugen på att bryta den trenden här. Bortsett från Dylan Connolly ska alla spelare finnas tillgängliga.

Shamrock Rovers:

Serieledande Shamrock Rovers är regerande mästare i Irland och har vunnit de tre senaste upplagorna av Premier Division. Efter tre raka segrar har The Hoops nu gjort ett litet ryck i tabelltoppen, med sex poäng ner till andraplacerade Derry City och åtta ner till fredagens motståndare Bohemians och siktet är förstås inställt på en fjärde ligatitel i följd.

Shamrock har som sagt redan besegrat Bohemians både hemma och borta den här säsongen, båda matcherna slutade 2-0, och man har nog ett litet övertag på Dublin-kollegorna inför det här mötet. Inga skador stör inför det här mötet. Defensiven är solid och man har 12 segrar på de 15 senaste ligamatcherna – varav man hållit nollan i tio av dessa – och poängen trillar in på lika stadig basis på hemmaplan som borta.

Vind i Shamrock-seglen

Formen talar onekligen i Shamrock Rovers favör när Bohemians form varit minst sagt knackig den senaste månaden. Bohemians har hemmafördel, förstås, men Shamrock har varit utomordentliga på bortaplan med sex segrar på de sju senaste – och sex hållna nollor. Gästerna bör ses med rimlig chans till ytterligare en seger. Tvåan finns till 2,23 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip