Bosnien-Hercegovina:

Klubblagsfotbollen får ta en andningspaus när landslagsfotbollen tar vid under en dryg vecka. I Europa innebär det att kvalspelet till EM/speltips/">EM 2024 sparkar i gång där Bosnien ska försöka ta sig till sitt första EM-slutspel någonsin. Mannen som ska leda nationen dit heter Faruk Hadzibegic, som i december ersatte Ivaylo Petev på förbundskaptionspositionen - trots Nations League-framgångarna där man slutade som gruppetta i B3 innehållande Finland, Montenegro och Rumänien, och säkrade därmed uppflyttning till League A.

Bosnien hade resultatraden 3-2-1 och vann samtliga hemmamatcher i Nations League, samtidigt som bortaspelet var mindre övertygande. I Hadzibegics första landslagstrupp finner vi flertalet bekanta namn inför premiären i Zenica under torsdagskvällen. Inter-anfallaren Edin Dzeko är förstås med och veteranen är fortsatt en nyckelpjäs i den bosniska offensiven. Defensivt finner vi Anel Ahmedhodzic som fortsätter att göra det bra i Premier League-jagande Sheffield United och som nykomling i truppen finner vi ytterligare en svenskbekanting i form av Roma-talangen Benjamin Tahirovic. Mittfältarens speltid under José Mourinho har minskat en del de senaste veckorna, men Tahirovic – som valt att representera Bosnien i stället för Sverige – har ändå fått en hel del speltid under säsongen och den nyss fyllde 20-åringen kan mycket väl göra sin landslagsdebut redan mot Island. Veteranmittfältaren Miralem Pjanic är skadad, men i övrigt är bekanta namn som Sead Kolasinac och Rade Krunic med.

Island:

Isländsk fotboll – som charmade fotbollseuropa och skördade framgångar som borde vida överstiga den lilla önationens kapacitet – har slagit av mer på takten den senaste tiden och är inte riktigt samma svårforcerade urkraft som för ett par år sedan när man titt som tätt ställde till det för bjässarna under Lars Lagerbäcks förbundskaptenstid där.

Resultaten på sistone har inte varit särskilt uppseendeväckande och Island gjorde inget vidare avtryck i Nations League. Island kryssade samtliga matcher i Nations Leagues B-division, mot beskedligt motstånd i form av Israel och Albanien efter att Ryssland uteslutits. Sammanlagt – även medräknat träningsmatcher likt 2-1-förlusten mot Sverige i januariturnén samt Baltic Cup i november – har Island vunnit blott 3 av de 24 senaste matcherna.

Generationsväxlingen har inte riktigt tagit fart som önskat, även om det finns talang och framtidshopp i namn som FC Köpemhamns Isak Bergmann Johannesson. i Arnar Vidarssons finner vi fortfarande rutinerade herrar som Alfred Finnbogason, Aron Gunnarsson och Johann Berg Gudmundsson – såväl som Sverigebekanta namn som IFK Norrköpingstrion med Arnor Ingvi Traustasson, Arnor Sigurdsson och Andri Gudjohnsen, såväl som Kalmar FF:s David Kristjan Olafsson.

Bosnien starka på hemmaplan

Bosnien-Hercegovina går ändå in i den här EM-kvalpremiären som gedigen favorit. Bosnien är starkt på hemmaplan och även om det finns ett visst osäkerhetsmoment kring hur Hadzibegics lag kommer uppträda bör man ändå ha goda förhoppningar om att kunna inleda kvalet med tre poäng mot ett Island som ännu inte kan mäta sig med tidigare upplagor. Raka ettan finns till 1,85 hos bet365 .
This is the stats tab
This is the post tip