På Stadion Grbavica i Sarajevo tar Bosnien emot Nordirland i ett singelmöte, i en så kallad semifinal i EM-kvalet. Vid oavgjort i matchen är det 30 minuters förlängning som spelas och därefter, fortfarande vid oavgjort, blir det straffar. Vinnaren av semifinalen möter antingen Slovakien eller Irland i finalen, som gäller en biljett till nästa sommarens EM-slutspel, där de går in i grupp E tillsammans med Spanien, Polen och Sverige. De 2000 mest högljudda hemmafans har fått godkännande av den bosniska regeringen att komma in på Grbavica för att heja fram Bosnien - som jag är övertygad vinner denna match.

Den bosniska förbundskaptenen, Dušan Bajević, har inför matchen sagt följande på presskonferensen:
"Nordirland spelar vanligtvis på ett liknande sätt som det engelska landslaget. De är snabba, starka och bra på kontringar. De kan vara en besvärlig motståndare. Viktigt att vi inte gör några misstag och att vi drar nytta av de misstag som nordirländarna gör. Det finns inget returmöte. Vi kommer att vara redo för matchen och att vi kommer att vinna. Vi har slagit Nordirland två gånger tidigare, men i dessa matcher gav vi dem stora ytor. Vi hade några dåliga stunder och vi kunde ha blivit straffade."

Det är kloka ord från en förbundskapten som ändå inte tar något för givet och vet att en underskattning kan kosta dem EM-biljetten. Förbundskaptens assiten, Rusmir Cviko och kantspelaren Haris Duljevic kommer inte till start på grund av Covid 19. Bosnien har efter Corona uppehållet spelat bra, även om det blev en 1 - 2 förlust mot Polen. Men att spela 1 - 1 borta i Italien visar ändå vilken styrka det finns i truppen. Offensiven är stark med Roma-anfallaren Edin Džeko samt Amer Gojak, som har varit direkt inblandad i sju mål i sina senaste fyra EM-kvalmatcher, genom att göra fyra mål och står för tre assister.

Precis som Bosniens förbundskapten påpekar har Nordirland förlorat två av sina tidigare matcher mot Bosnien, som spelades i Nations League - säsongen 2018-19. För Nordirlands del har det blivit en oavgjord match mot Rumänien i den första omgången av Nations League, där Gavin Whyte kvitterade till 1 - 1 sent i matchen. Därefter blev det storstryk hemma mot Norge med 1 - 5. Där och då gjorde Nordirland en usel match och jag har svårt att tro att de har återhämtat sig riktigt efter det.

I mitt tycke är Bosnien den stora favoriter till att ta sig vidare till kvalfinalen. Nordirland väger lite för lätt. Med tanke på att Bosnien dessutom kommer från imponerande insatser i Nations League medan Nordirland har blivit bortblåsta är jag övertygad om att Bosnien kvalar vidare till nästa omgång och att de gör detta redan efter fulltid. Därmed spelar jag på en rak Bosnien seger.

Speltips Bosnien - Nordirland:
1 - odds 1.95 hos Nordicbet & Betsafe .

---
Bekräftad startelva - Bosnien:
Ibrahim Šehić, Branimir Cipetić, Anel Ahmedhodzic, Siniša Saničanin, Sead Kolašinac, Miralem Pjanić, Gojko Cimirot, Amir Hadziahmetovic, Edin Višća, Rade Krunić & Edin Džeko.

Bekräftad startelva - Nordirland:
Bailey Peacock-Farrell, Jamal Lewis, Jonny Evans, Craig Cathcart, Stuart Dallas, Patrick McNair, Corry Evans, George Saville, Steven Davis, Josh Magennis & Niall McGinn.
---

This is the stats tab
This is the post tip