Brighton:

Målglada Brighton – som gått över 2.5-målslinan i elva av deras tolv senaste matcher – är på segerjakt i Europa League efter ett par veckor med tufft spelschema. The Seagulls har inte vunnit sedan en 3-1-seger hemma mot Bournemouth i slutet av september. Spelschemat har dock varit tufft, där Brighton kryssat mot Liverpool och Olympique Marseille, förlorat knappt mot
Chelsea och Manchester City samt åkt på en riktig kölhalning, 1-6, borta mot Aston Villa.

Inte resultaten Roberto De Zerbi önskar, förstås, men ingen fara på taket och insatserna har knappast vittnat om att Brighton-bubblan ska vara på väg att spricka och det fanns positiva bitar att hämta från förlusten mot City senast, där Ansu Fati bland annat gjorde ett piggt inhopp och blev målskytt. Brighton står på en poäng i jämna Grupp B, där AEK Aten toppar med fyra pinnar och där Ajax och OM har två vardera.

Brighton åkte på två tunga skador senast när Danny Welbeck och Solly March båda klev av. Därtill har De Zerbi fortsatta problem på vänsterbackspositionen där Pervis Estupiñan och, troligtvis, Tariq Lamptey fortfarande saknas. Jakub Moder närmar sig comeback, men Julio Enciso är också borta.

Ajax:

Ja, vad ska man säga? Den här hösten har inte varit annat än ren och skär katastrof för Ajax, med stökigheter genom precis hela klubben. Efter den senaste förnedringen, när Ajax föll med 4-3 borta mot jumbon FC Utrecht rann bägaren över och flopptränaren Maurice Steijn – som anställts av sportchefen Sven Mislintat, som också redan lämnat klubben under hösten – sparkades.

Jag såg andra halvleken av Ajax mot Utrecht där Ajax kom tillbaka från 0-2 till 3-2, men ändå lyckades tappa. Jag har sällan sett ett förväntat topplag agera med ett så vansinnigt poröst försvarsspel. Utrecht är, som tabellen också vittnar om, inget supergäng – ändå skapade de målchanser med lätthet mer eller mindre varenda gång de passerade mittlinjen.

Efter Steijns avsked kommer forna landslagsspelaren Hedwiges Maduro leda laget i den här matchen, vilket alltid är lite oförutsägbart. Ajax är näst sist i Eredivisie och har gjort sin sämsta säsongsstart någonsin och så mycket sämre kan det nog inte bli. Gerónimo Rulli, Sivert Mannsverk, Ahmetcan Kaplan och Deyne Rensch ser ut att missa den här matchen.

Brighton klar favorit mot krisande Ajax

Trots att resultatraden inte imponerat för Brightons del heller så är engelsmännen klara och tydliga favoriter här mot Ajax, som på alla sätt är ett lag i kris. Nederländarna har kvalitet i truppen, men det är ett stökigt bygge och att Maduro ska lyckas vända trenden så fullständigt från prestationen jag bevittnade mot Utrecht i helgen tar jag för osannolikt. Brighton bjuder alltid på målglada matcher där man producerar framåt – men också släpper till chanser bakåt. Kort och gott – jag tror Brighton vinner och att det blir många mål i den här bataljen. Över 3.5 mål finns till 1,93 hos Expekt . Brighton att vinna & Över 3.5 finns till 2,20.
This is the stats tab
This is the post tip