Brighton:

Brighton fortsätter att imponera något oerhört. Efter att ha kört över Wolves med 6-0 – trots att Roberto De Zerbi vilade nycklar som Alexis Mac Allister, Kaoru Mitoma och Moisés Caicedo – med hjälp av dubbelsalvor från Danny Welbeck, Pascal Gross och Denis Undav fyllde The Seagulls på med att ta revansch för FA-cupsemifinalförlusten mot Manchester United under torsdagsaftonen. Det satt dock långt inne och först i den 99:e matchminuten avgjorde Mac Allister från straffpunkten med matchens sista spark, efter att bollen tagit på Luke Shaws hand.

1-0-segern mot United blåser nytt liv i förhoppningarna om att för första gången i klubbens historia säkra Europaspel. Brighton är just nu sexa i Premier League, fyra poäng efter femman Liverpool som har spelat två fler matcher än The Seagulls.

Det går inte att sluta imponeras av De Zerbis lag. Överkörningen mot Wolves, trots roterat lag, var ett styrkebesked och mot United stod man återigen för en riktigt bra insats. United ställde till besvär för Brightons speluppbyggnad – där man är så oerhört skickliga under De Zerbi – på ett sätt som få andra lag lyckats med, vilket ledde till en hel del farliga omställningar som gästerna inte lyckades utnyttja. Brighton fortsatte dock med full tilltro på sin metodik och sitt sätt att spela fotboll och styrde matchen över 90 minuter, och tog över den mer och mer ju längre matchklockan tickade. När avgörandet kom sent in på tilläggstiden var det svårt att argumentera för att det skulle vara orättvist.

Everton:

Det går inte att komma ifrån att läget börjar se oerhört, oerhört prekärt ut för Everton. Efter en upplyftande start under Sean Dyche med två segrar på de tre inledande matcherna så har formen fullständigt dalat med blott en seger på de X (11) senaste matcherna. I veckan bjöd Everton på ett riktigt sjöslag till fotbollsmatch mot bottenkonkurrenten Leicester. Matchen slutade 2-2, men hade lika gärna kunnat vara 4-4 eller 5-5 när båda lagen skapade mängder av chanser mot motståndarnas läckande försvar. Även om Evertons försvar såg skakigt ut skapade The Toffees ändå en hel del chanser – hela 23 stycken – vilket även återspeglas i xG-siffrorna 3.06-3.35 till Evertons favör.

Det ska bli intressant att se om Dyche dragit några lärdomar från hur Erik ten Hags Manchester United tacklade Brighton i torsdags, framför allt i första halvlek där man ställde till med en hel del besvär i speluppbyggnaden där Brighton normalt är så oerhört skickliga. United centraliserade väldigt mycket med sina breda spelare, låg nästintill man-man på The Seagulls centrala mittfältare och klev väldigt aggressivt med mittbackarna och Casemiro när Brighton försökte sig på genomspel i de inre korridorerna. Everton har fysiska mittfältare med bollvinnaregenskaper som skulle kunna nyttja det på ett liknande sätt, vilket kan generera omställningsmöjligheter.

Amadou Onana satt på bänken mot Leicester efter att ha varit sjuk, men belgaren ska vara tillbaka och redo för spel här. Seamus Coleman blev utburen på bår efter en rejäl smäll och även om undersökningarna gav mer positiva besked än vad det först såg ut när Coleman fick smällen så lär högerbacken inte vara tillbaka än på absolut tidigast några veckor. Även Ben Godfrey missar matchen på Amex Stadium med en ljumskskada och Dyche har lite huvudbry över högerbackspositionen, och vem han ska mönstra mot Kaoru Mitoma. Sedan tidigare saknas även Andros Townsend och Ruben Vinagre.

Båda lagen med allt att spela för

Högintressant match mellan två lag som har allt att spela för- Brighton som går för Europa och Everton som kämpar med näbbar och klor för att hänga kvar. Jag är överförtjust över Brighton och det arbete De Zerbi gör där med små medel och om jag vore Sean Dyche hade jag varit orolig för hur mitt lag skulle kunna stå emot Brightons kvävande, modiga och dominanta stil – särskilt på hemmaplan. Det blev bara ett mål mot United, men sex mot Wolves dessförinnan och Brighton har bjudit på ett par målkalas den här säsongen. Mot United visade man att det finns defensiva brister, särskilt när man blir övermodiga och tappar boll i speluppbyggnaden, och Everton visade upp en skarpare offensiv än någon gång tidigare under säsongen mot Leicester senast. Jag har svårt att se en annan utgång än att Brighton vinner – förmodligen till och med med råge – och det kan nog bli en del målrassel här. Brighton att vinna & över 2.5 mål finns till 1,97 hos Pinnacle.
This is the stats tab
This is the post tip