Celtic:

Ladda upp inför nyårsfirandet med ett stekhett Old Firm på Parkhead i vad som utvecklat sig till en väldigt intressant titelduell mellan de två ärkerivalerna. Celtic såg i början av december ut att återigen springa loss i titelstriden när man låg åtta poäng före Rangers. Ett par veckor sedan har det svängt rejält när Celtic tappade formen ordentligt och åkte på två raka förluster för första gången på över ett decennium, när man föll mot Kilmarnock borta och Hearts hemma. Hemmaförlusten mot Hearts var den första torsken på 52 ligamatcher på Parkhead.

Brendan Rodgers lag har därefter studsat tillbaka med två segrar, mot Livingston och Dundee, och kliver in i lördagens derby med fem poängs försprång ner till Rangers – som dock har två matcher till godo på Celtic. Oavsett så är det nog lite press på Rodgers, efter att Celtic de senaste åren vunnit ligan med komfortabelt avstånd under Ange Postecoglous ledning.

Celtic har ändå ett tydligt övertag hemma mot Rangers, där man är obesegrat i de fem senaste – men Philippe Clements Gers kan vara en annan utmaning än vad Michael Beale mäktade med. Rodgers lär svettas över Cameron Carter-Vickers tillgänglighet efter att amerikanen klev av med problem med en baksida senast mot Dundee. Reo Hatate och Liel Abada närmar sig comeback, men frågan är om de kastas in direkt i Old Firm? James McCarthy och Timoki Iwata saknas också.

Rangers:

Vilket lyft Rangers fått sedan Philippe Clement ersatte sparkade Michael Beale i november! Sedan Clement tog plats på tränarbänken har Rangers gått 16 raka matcher utan förlust, när man käkat i kapp avståndet till Celtic i ligatoppen, vunnit en cuptitel efter att ha besegrat Aberdeen i finalen samt tagit sig vidare till åttondelsfinal i Europa League efter en imponerande seger borta mot Real Betis i Sevilla. Stämningen är kort och gott som förbytt på Ibrox sedan Clements intåg.

Den stora frågan inför lördagens Old Firm är förstås ifall Clement kan göra vad Beale inte lyckades med i de stora matcherna i allmänhet, och i synnerhet mot Celtic i rivalmötet. Gers har bara vunnit ett av de senaste elva derbyna mot The Hoops. Rangers har bara tappat två poäng, och släppt in blott tre mål, under Clement.

Rangers har inte spelat sedan julafton efter att matchen mot Ross County sköts upp på grund av väderförhållandena, samtidigt som Rodgers gäng lirade på Boxing Day. Rangers fortsätter, resultaten till trots, att ha en mängd frågetecken där Nico Raskin, Tom Lawrence, Ryan Jack, Borna Barisic, Ben Davies, John Lundstram, Kemar Roofe, José Cifuentes och Danilo missade matchen på Fir Park på julafton, där Connor Goldson även klev av med ljumskänning. Läge att kika Rangerselvan innan spel, med andra ord, även om Clement hanterat den digra frånvarolistan med bravur.

Vind i Rangersseglen

Celtic är inte lika omutbara som tidigare och även om man studsat tillbaka efter back-to-back-förlusterna i mitten av december så finns det en sårbarhet hos Celtic som kanske inte alltid funnits där på senare år. På Parkhead har Celtic förlorat mot Hearts, tappat poäng mot St. Johnstone och Motherwell samt åkt ur i cupen mot Kilmarnock. Samtidigt har Rangers vind i seglen och har presterat otroligt bra under Clement. Är det läge att bryta den negativa trenden borta mot ärkerivalen? Rangers +0.5 finns till 1,73 hos Pinnacle . Se dock till att kika Rangerselvan först, så Clement kan mönstra ett slagkraftigt lag.
This is the stats tab
This is the post tip