Dag 2 i Copa America bjuder på en 'Clásico del Pacífico'.

Grannländerna Chile och Peru har haft många duster historiskt sett, inte bara på fotbollsplanen. Clásico del Pacífico syftar på stilla havet, där länderna delar kust. Utöver krig om naturresurser så har man också en never ending diskussion kring vilka som uppfann 'Piscon'. 

Pisco är ett starkt destillerat vin som är basen i 'Pisco Sour'. Det hela må låta som en överdrift men ni ska veta att dessa länder tar kampen om Pisco'n på största allvar. För att ge er lite perspektiv: När jag skulle resa hem efter mitt senaste besök i Chile så skulle vi mellanlanda i Lima. När jag skulle köpa pisco på flygplatsen i Santiago så varnade försäljaren mig att "Det finns en risk att du inte får ta med dig den in/vidare från Lima då man ej får importera chilensk pisco in i landet". Detta var för kanske 9 år sedan. Piscon klarade sig hela vägen hem i varje fall, allting gott!

Fokar vi på fotbollen så har det chilenska landslaget oftast dragit det längsta strået i 'Clásico del Pacífico' och leder med 47 segrar mot Perus 24. I regel är det laget som spelar på hemmaplan som oftast går segrande ur dessa matcher. På senare tid har dock peruanerna gjort rätt bra resultat, mycket tack vare dåvarande tränaren Ricardo Gareca som ledde peruanerna till en 3-0 seger mot La Roja i 2019s Copa America.

Idag finns inte Ricardo Gareca kvar på Perus tränarbänk och det peruanska lagets förfall kom ungefär i samma veva som Gareca gick vidare mot nya äventyr. Förfall är väl aningen hårt, men faktum är att Peru just nu ligger sist i det sydamerikanska VM-kvalet med endast 2 inspelade poäng och 1 (!) mål framåt efter 6 omgångar.

Positive vibes hos 'La Roja'

Det var länge sedan det chilenska landslaget skördade några större framgångar på fotbollsplanen. Missförstå inte, Chile har knappast varit ett framgångsrikt landslag historiskt sett. Men allt är ju relativt och man har fått fram några riktigt fina spelare, som exempelvis Ivan Zamorano, Marcelo Salas och Elias Figueroa.

Första titeln kom 2015 när den gyllene generationen, bestående av spelare som Alexis Sanchez, Gary Medel, Arturo Vidal etc, vann Copa America på hemmaplan. För att visa att detta inte var en slump, eller att hemmafördelen vägde över, så gick de också och vann Copa America Centenario året efter i USA. Man stod också för fina prestationer i VM 2010 samt 2014, men åkte i bägge dessa fall ut mot Brasilien i åttondelsfinalen.

Med tanke på ovanstående kan det tyckas vara aningen hårt att påstå att det var "länge sedan" det chilenska landslaget uträttade något bra på plan, men då spelare från 'La Generacion dorada' inte varit så värst gamla efter titeln 2016 (vissa rentav i peak-ålder) så har de uteblivna VM-kvalificeringarna inte varit något annat än rena fiaskon.

Hur kunde det bli så? Jo, förbundet prickade helt rätt med Marcelo Bielsa och sedan också Jorge Sampaoli, men tränarvalen efter det har varit horribla... fram tills nu! Idag leds Chile av peruanska landslagets tidigare succétränare Ricardo Gareca, oh the irony! 

Gareca har hunnit coacha Chile i 3 matcher:
3-0 seger mot Albanien
2-3 förlust mot Frankrike
3-0 seger mot Paraguay

Dessa resultat, och spelet på plan, visar på att La Roja tagit flera steg i rätt riktning. 8 mål på 3 matcher är 5 mål fler än vad Chile tidigare mäktat med i VM-kvalet, på dubbelt så många matcher! I kvalet spelade Chile 0-0 hemma mot Paraguay, nu senast inför Copa America vann de 3-0 och var samtidigt totalt överlägsna.

Chile och Peru befinner sig i helt olika stadier. Peru hade många frågetecken som behövdes rätas ut inför Copa America och jag kan inte riktigt påstå att de fick några svar efter 0-0 mot Paraguay och 1-0 mot lilla El Salvador.

Chile är klara favoriter här och spelas med 1.5u till 2.05 hos Betinia .

Jag tar också följande statistikspel:
Marcelino Nuñez under 56.5 passningar @ 1.80. 0.5 unit, bet365
Chiles passningsskickliga mittfältare har gjort ett par svagare insatser i den röda tröjan på senare tid. Med Dario Osorio troligtvis tillbaka i startelvan så finns det en risk att Marcelino blir utbytt mot exempelvis Diego Valdes, om Chile skulle behöva trycka på framåt. Vill de bevaka ledningen så finns det andra mittfältare som är bättre defensivt. Linan här känns aningen högt då matchbilden kan ändras rätt rejält vid chilensk ledning.

Alexis Sanchez under 2.5 skott @ 1.66, 1 unit bet365
Mycket pekar på att Alexis Sanchez spelar längre ner på plan än där folk vanligtvis är vana att se honom. Han kommer att agera mer framspelare än avslutare, precis som han gjort i dem senaste matcherna där han knappt fått iväg 1 skott per match. 

Marcos Lopez under 36.5 passningar @ 1.80, 0.5 unit bet365
Nu ska vi vara helt ärliga här. Det chilenska landslaget är oerhört mycket bättre i passningsspelet än vad det peruanska landslaget är. De kommer att vilja ha bollinnehavet så länge som man inte är uppe i komfortabel ledning och sätta hög press för att återerövra bollen så snabbt som möjligt. Marcos Lopez får sällan hela 90 minuter och då spännande Joao Grimaldo förtjänar speltid så lär han också få det, om Peru kör fast. 

Vamos Chile!
This is the stats tab
This is the post tip