Club Brügge:

Var ett av höstens stora överraskningslag i Champions League när man tog sig vidare från en jämn och tuff grupp med Porto, Bayer Leverkusen och Atlético Madrid. Club Brügge slutade tvåa i gruppen, bakom Porto efter att ha inlett gruppspelet suveränt med en 1-0-seger mot Leverkusen, en chockerande 4-0-seger borta mot Porto och en 2-0-triumf hemma mot Atlético Madrid. Oerhört starka resultat. Mot senhösten dalade dock formen i Europa med två kryss och en förlust under de avslutande tre matcherna, men belgarna säkrade ändå andraplatsen i gruppen med betryggande avstånd ner till trean Leverkusen. Målvaktsveteranen Simon Mignolet var i högsta grad bidragande till avancemanget och 34-åringen släppte bara in fyra mål i gruppspelet – trots xGOT på 10,3 – bäst av samtliga målvakter.

Parallellt med framgångarna i Champions League har det inte alls gått lika bra i ligaspelet för Club Brügge, som återfinns först på fjärde plats i Jupiler League – hela 20 poäng efter serieledande Genk. Den haltande ligaformen gjorde att Club Brügge i mellandagarna valde att sparka tränaren Carl Hoefkens – trots att han för första gången tagit klubben till CL-åttondelsfinal – och i stället hämta in sparkade Bournemouth-tränaren Scott Parker.

Parker har dock knappast fått någon rivstart på livet i Belgien som bara vunnit en av sina sju första matcher. Parker har inlett kryssglatt med resultatraden 1-5-1. Hoefkens förordade en trebackslinje, men under Parker har man skiftat till en fyrbackslinje. Det finns ett litet frågetecken för trion Tajon Buchanan, AndreasSkov Olsen och Ferran Jutgla, men i övrigt har Parker fullt manskap att tillgå.

Preliminär startelva: Mignolet; Mata, Hendry, Mechele, Meijer; Rits, Onyedika, Vanaken; Buchanan, Yaremchuk, Lang

Benfica:

Har fått gott om vila och tid till förberedelse inför resan till Belgien efter en spelledig helg. Benfica spelade senast i torsdags i portugisiska cupen, där man föll på straffar mot Braga efter att matchen slutat 1-1 och Benfica dragit på sig två röda kort. Först visades Alexander Bah ut efter en halvtimme, vid Benficaledning 1-0 efter Goncalo Guedes mål, och i förlängningen drog även Morato på sig ett rött kort.

Benfica har annars en riktigt fin säsong under Roger Schmidt, som gör sin första säsong i Lissabonklubben, och som gjort ett utmärkt arbete sedan ankomsten. Benfica toppar portugisiska ligan, fem poäng före Porto, och i Champions League stod man för ett pang-gruppspel där gick igenom en knivig Grupp H som obesegrad gruppsegrare – trots motståndare som PSG och Juventus.

Som bekant har Schmidt tappat en av sina absolut främsta spelare i Enzo Fernández, efter att Chelsea på Deadline Day betalat argentinarens utköpsklausul. Utan Fernández har Schmidt inte valt att dra ner veteranen och forne Inter-spelaren João Mario – som gjort stor succé med 16 mål och 8 assist från en ytterroll – till en position längre ner i planen, utan tysken har använt Chiquinho tillsammans med Florentino Luís som mittfältsduo bakom David Neres. Benfica har i vanlig ordning en potent offensiv. Tappet av Darwin Nuñez förra sommaren har inte varit allt för smärtsamt i och med unge Goncalo Ramos (16 mål och två assist) genombrott. Ramos har dragits med lite skadebekymmer, men är tillbaka och redo för spel här. Guedes har dessutom kommit in från Wolves och har gjort två mål sedan återkomsten till Portugal. Därutöver finns kreatören Rafa Silva (10+2) och David Neres (6+5) utöver poängglada João Mário. Schmidt har inga skador och kan därmed mönstra starkast möjliga lag.

Preliminär startelva: Vlachodimos; Bah, Silva, Otamendi, Grimaldo; Luis, Chiquinho; Mario, Rafa, Aursnes; Guedes

Speltips:

Benfica kliver in i det här mötet som klar favorit och har presterat bra egentligen hela säsongen – både i ligan och under den imponerande Champions League-hösten. Club Brügge har inte alls lyckats lyfta sedan Parker tog över efter sparkade Hoefkens och endast en seger på sju försök i det inhemska spelet imponerar inte alls. Kan Mignolet verkligen hålla i sin otroliga form från gruppspelet och vara lika avgörande här? Jag är tveksam. Även utan Enzo Fernández håller jag Benfica som det klart bättre laget av dessa två och tror Örnarna från Lissabon kommer ta sig vidare från det här mötet.

Raka tvåan finns till 1,83 hos bet365 .

This is the stats tab
This is the post tip