Idag startar det långa Sydamerikanska VM-kvalet som pågår hela vägen till december 2025.

18 matcher ska spelas i det stentuffa VM-kvalet där allt kan hända och där ni kan räkna med att det förblir ovisst in i det sista vilka nationer det blir som kniper VM-platserna.

Hemmalaget Colombia missade det senaste världsmästerkapet efter att ha slutat sexa, bara en ynka poäng bakom Peru. En femteplats hade inneburit kval mot Australien, vilket var kanske det minsta man förväntade sig av Colombia på förhand.

Efter kvalfiaskot fick givetvis tränaren Reinaldo Rueda sparken. Denne herre lyckades alltså med bedriften att grusa två nationers VM-drömmar under ett och samma kval. Han kom nämligen till det colombianska landslaget när han var halvvägs igenom ett dittills oerhört svagt VM-kval med det chilenska landslaget. Det faktum att Rueda haft ett finger med i bägge dessa två, relativt starka, nationers kval-fiaskon är skamligt. Snacka om Rueda-effekten!

Ruedas ersättare blev argentinaren Nestor Lorenzo som fick chansen efter att ha uppnått imponerande resultat med peruanska klubben Melgar. Jag personligen är imponerad av det Lorenzo lyckades uppnå i Melgar och tycker också att Colombia stått för ett par bättre prestationer under hans ledning. De har visserligen bara spelat träningsmatcher den senaste tiden men, och det är vad det är. Men när de väl fått möta bättre motstånd så har spelarna tagit matchen på större allvar och sett spetsigare ut än vad man gjorde under Rueda.

Nestor Lorenzo jobbar bättre och bättre med gruppen och kommer med tre raka segrar i ryggen. Nu senast från en 2-0 seger borta mot Tyskland.

Venezuela, jumbo i det senaste VM-kvalet

Venezuela kommer från ännu ett misslyckat VM-kval. De slutade sist i det senaste kvalet med endast 10 inspelade poäng på 18 matcher vilket är på underkänt för en nation vars fotboll ändå är på uppgång.

Och vad gör man när man missar ännu ett världsmästerskap? Byter tränare såklart!

Argentinaren Batista, som tidigare coachat Argentinas U20 och U23-landslag, har tagit över och Venezuela har sedan dess gjort det bra i sina träningsmatcher, om än mot svagare motstånd.

Nu tror jag att Venezuela gör ett bättre kval än sist, men de är ändå en bra bit ifrån lag av Colombias kvalité. Colombia är givetvis stora favoriter på hemmaplan och en hemmaseger är högst trolig här. Det Sydamerikanska VM-kvalet är däremot ett målsnålt sådant och jag lockas mer av Colombia vinner och håller nollan @ 1.90 än ett hcp. Spelet tas hos bet365 med 1 unit.

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip