Vi är drygt en vecka ifrån Copa America, så vad sägs om några "långtidsspel"?

Jag kommer i detta inlägg att fokusera på spel som avgörs under själva gruppspelet. Eventuella specialspel på spelare kommer i ett separat inlägg :)

Grupp A
Jämnaste gruppen på föhand där det förväntas bli en jämnare kamp mellan tvåan och trean än i övriga grupper. Det fjärderankade laget har dessutom lägst odds to qualify bland alla "fyror" i turneringen. Håller jag med om rankingen? Jorå! Även om jag personligen tycker att det skiljer mer mellan Chile och Peru än vad spelbolagen menar på.

Det chilenska förbundet anställde alldeles nyligen argentinske tränaren Ricardo Gareca. Gareca skördade stora framgångar med Velez för lite drygt 10 år sedan och gjorde strax efter det 7 (!) imponerande år med det peruanska landslaget. 2018 tog han peruanerna till deras första VM sedan 1982, STORT!

Gareca har hunnit leda det chilenska landslaget i tre matcher och förbättringen som La Roja visat är faktiskt smått otrolig! Eller vad sägs om 3-0 mot Albanien, 2-3 mot Frankrike och 3-0 mot Paraguay? Vi snackar 8 mål framåt på 3 matcher mot "helt okej" motstånd, vilket är riktigt bra med tanke på att man dessförinnan endast mäktat med 3 mål på 6 VM-kvalmatcher.

Chile största hot är Peru. Det peruanska landslaget har sett aningen bakfulla ut efter att Gareca lämnade 2022. De har framförallt haft problem med målskyttet och ligger just nu sist i det sydamerikanska VM-kvalet med 2 ynka poäng samt 1 mål framåt efter 6 omgångar.

Oddset på att Chile går vidare ligger just nu på 2x pengarna. Jag hade köpt det oddset innan tränarbytet, vi snackar ju ändå om VM-kvalets jumbo vs laget som ligger tredjesist, men då Chile numera ser ut som ett helt nytt landslag så tar jag 2x utan att tveka, och då ska det sägas att jag tenderar att vara lagd åt det pessimistiska håller när det kommer till det chilenska landslaget.

Såväl Peru som Chile träningsspelade på hemmaplan mot Paraguay den gångna veckan med helt skilda resultat. Chile tog en välförtjänt och övertygande 3-0 seger medan Peru återigen strugglade offensivt i en match som slutade 0-0.

Argentina bör gå vidare som etta, Chile tvåa och därefter kan det gå lite hur som helst. Tycker att Kanada har en del bra spelare men de blandar och ger rätt rejält. Kan vara riktigt bra emellanåt och usla andra gånger.

Chile to qualify spelas till 2.00 hos bet365 med 1.5U (1.5x flat). Peru att sluta sist i gruppen kan också vara intressant @ 2.40, men det är inget som jag rekar så att säga.


Grupp B

I Grupp B har vi USA, Uruguay, Panama och Bolivia. Gruppen som enligt spelbolagen är lättast att förutse, åtminstone om vi snackar topp 2. USA, med en megafördel då de är hemmanation, och Uruguay, som slagit både Brasilien och Argentina i VM-kvalet, är med rätta klara föhandsfavoriter.

Jänkarna har agerat aningen bipolärt under CA-förberedelserna. De började med att bli fullständigt överkörda med 1-5 hemma mot Colombia och följde sedan upp det med att spela 1-1 mot Brasilien. Snacka om svajjiga resultat, men visst ska det räcka för gruppavancemang när resten av fältet stavas Uruguay, Bolivia och Panama.

Min gruppfavorit här är Uruguay. Uruguay leds idag av Marcelo Bielsa, ni vet Chiles ex-tränare och som sedan dess är husgud i mitt hushåll? Tränarbytet har gjort "La Celeste" gott och uruguayanerna har seglat upp till en andraplats i VM-kvalet där de dessutom gjort överlägset flest mål av samtliga landslag. På den vägen har de slagit Brasilien med 2-0 på hemmaplan och dem regerande mästarna Argentina, med samma siffror, på bortaplan. Imponerande!

Uruguay har inför Copan endast träningsspelat en gång i en match där Mexico besegrades med hela 4-0. Klasskillnaden var påtaglig! Uruguay har seglat upp som en av favoriterna (i min bok) till att gå hela vägen och jag gillar verkligen oddset på Uruguay att vinna gruppen @ 1.72. Även det spelet får sig 1.5u, taget hos bet365 .

"Högoddsare"?

Grupp C

Här kommer vi få vad jag tror är turneringens första riktiga skräll. Det är "relativt" jämna odds i Grupp C, åtminstone i jämförelse med Grupp B och D, men jag vill påstå att den här gruppen är jämnare än så!

Gruppfavoriterna Mexico vet man inte riktigt vart man har. De saknar flera nyckelspelare som antingen tappat formen, är skadade eller blivit för gamla, samt har en tränare som till en början endast var tänkt som en tillfällig lösning och som nu fått bära hundhuvudet för landslagets senaste (usla) resultat. Om det är korrekt? Jag tycker att det går att ifrågasätta kritiken. Det mexikanska landslaget har inte kommit upp i nivå på flera år nu, detta trots att flera tränare testat lyckan. Kan det rentav vara så att de helt enkelt saknar tillräcklig kvalité?

Jag tror att Mexiko har en svårare uppgift framför sig än vad många tror.
Ecuador är mina favoriter i Grupp C. De spelar en fysisk fotboll, kontrar snabbt och är riktigt jobbiga att möta.
Venezuela har en spännande trupp med många spelare som jag har bra koll på. Spelare som Soteldo, Bello och Murillo är underskattade trollgubbar som på en bra dag kan överraska vilka motståndare som helst.
Jamaica är väl det landslaget jag har sämst koll på, men de presterade ändå jämnt mot Mexiko i Nations League. Trots det så är allt annat än en fjärdeplats i gruppen en rejäl överraskning.

Så vad landar vi i här? Det finns flera spel som lockar i Grupp C. Bl.a. Ecuador att vinna gruppen och Venezuela att gå vidare. Men allra bäst tycker jag att Mexico "Not to qualify" är! Spelet ger hela 4.33 vilket är för högt IMO och spelas med 1 unit.


Grupp D

I Grupp D är jag ute efter att fälla en jätte. Nåväl, fälla och fälla... jag vill i varje fall lägga pengarna på ett annat landslag än Brasilien, närmare bestämt Colombia!

Colombia kommer till Copa America med en RUGGIG form. De har 7 raka vinster i ryggen och är obesegrade i 22 (!!) raka matcher. Under den perioden har de bl.a. slagit Spanien och Tyskland i träningsmatcher, Brasilien i VM-kvalet och nu senast Mexico (5-1) i Copa-genrepet.

De må sakna riktiga stjärnspelare, men Colombia sitter trots allt på en bred och kompetent trupp. Luis Diaz är väl det kändaste namnet, men utöver honom så kryllar truppen av spelare som tillhör sydamerikanska klubbfotbollens elit + en hel drös andra stabila spelare som spelar till vardags i Europa. Vi snackar om ett starkt kollektiv som leds av kompetente tränaren Nestor Lorenzo. Lorenzo har haft en mycket kort men imponerande tränarkarriär där han bl.a. lyfte Melgar till oförväntat höga höjder och har numera alltså vuxit in i rollen som förbundskapten utan några större problem.

Colombia att vinna gruppen till 3.75 är för högt här och det får sig 0.5 units.


Samtliga spel är tagna hos bet365 , men de finns till liknande odds hos flera andra spelbolag ( Betsson , Unibet m.fl).


Nu kör vi!

This is the stats tab
This is the post tip