Årets första runda av det mexikanska seriespelet (Clausura 22/23) är över.
Det kommer att komma flera speltips inför helgen, så jag tänker att jag ger en liten recap kring vad som gäller i det här första inlägget.

Topp 12 slutade på följande sätt:

Monterrey
Club America
Chivas Guadalajara
Toluca
-----------------------------
Pachuca
Leon
Tigres
Cruz Azul
Atlas
Queretaro
Puebla
Atletico San Luis


Topp 4 går direkt till kvartsfinalerna och får dessutom avsluta på hemmaplan.
Plats 5-12 kör enkelmöten där 5:an möter 12:an, 4:an möter 11:an, osv. Topp 8 spelar på hemmaplan.
Men det finns ett undantag och det är att Santos Laguna, som slutade på en trettondeplats, tar Queretaros spot. Detta då Queretaro ligger sist i Tabla de Cocientes, vilket är en långstidstabell som räknar dem 4 senaste seriespelens poäng, vilket motsvarar alltså två kalenderår.
I reglerna så står det alltså att laget som ligger sist i Tabla de Cocientes inte får delta i slutspelet, surt för Queretaro.
Således har vi en matchup mellan Pachuca och Santos Laguna istället, enklare enligt tabellen... men kanske i min bok.

The Ricardo Ferretti effect

Cruz Azul var på väg mot en usel säsong innan de plockade in Ricardo Ferretti.
Tigres gamle mästartränare har gjort sig känd för att mönstra välorganiserade och försvarsstarka lag och det är också den vägen han alltid kommer att ta oavsett spelarmaterial, varför också undertecknad tyckte att hans tid i Tigres blev lite far overdue.

I Cruz Azul har han ett lämpligare material, dvs ett mer begränsat sådant.
Jag vill gärna dra en parallell mellan Ferretti och Mourinho. Tränare som är duktiga på att få vettiga resultat med sig men vars lag sällan är allt för framåtlutade. Därför är dagens Cruz Azul ett lämpligt lag att ta över. Klubben är i behov av titlar samtidigt som truppen inte matchar ambitionen. Med tanke på storklubbens nuvarande situation är de helt bekväma med att grisa till sig framgång.

Sedan Ferretti tog över har Cruz Azul resultatraden 5-2-3, helt ok sett till hur laget sett ut innan dess.
De har hållt nollan i 5 av dessa 10 matcher
4 av dessa segrar har kommit på hemmaplan och 3 av dessa har slutat med en 1-0 seger.
1-0 på hemmaplan har länge varit Ricardo Ferrettis melodi och mycket mer accepterat i dagens Cruz Azul än hos big spenders Tigres.

Kvartsfinalplatsen gör de upp mot Atlas, ett annat lag som skördade stora framgångar nyligen (2 ligatitlar på raken) men som numera är på dekis.
De vann sina titlar mycket tack vare ett starkt försvar och en vass målvakt. Atlas är idag långt ifrån samma lag men de spelar fortsatt aningen defensivt och hugger på omställningar.

Man ser tydligt att dessa lag gärna möter motståndare som är i behov av 3p och det är oftast då de gör mer än 1 mål. Atlas gameplan på bortaplan är vanligtvis väldigt defensiv och då det är den spelstilen som passar dem bäst så har de skrapat ihop med poäng på bortagräs än hemma.

Kvartsfinalplatsen avgörs via ett enkelmöte, således har man bara one chance and one chance only.
Ricardo Ferretti är en tränare som tar mycket få risker och jag förväntar mig just detta i kommande match då hela sösongen står och faller med den här matchen. Atlas bör ha samma gameplan in i matchen och jag blir inte förvånad om nollan spräcks sent i matchen.

Under 2.5 mål får bli spelet här, taget till 1.90 hos bet365 .

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip