Premier League-säsongen sparkar i gång denna fredagsafton med ett Londonderby där Crystal Palace tar emot Arsenal.

Kampanj: Spela 500 kr riskfritt på matchen →

Crystal Palace:
Patrick Vieira hade en imponerande förstasäsong på Crystal Palace tränarbänk där han på ett aktningsvärt sätt lyckades transformera klubbens spelmässiga identitet till ett sevärt, passningsorienterat lag vars offensiv inte enbart byggde på vad Wilfried Zaha hittade på. Det ska nu bli oerhört intressant att se om Vieira kan ta projektet till ytterligare nästa nivå denna säsong.

Vieiras kanske stora bekymmer inför säsongsstarten är att Palace ännu inte lyckats ersätta fjolårets sensationsman Conor Gallagher, som återvänt till Chelsea efter fjolårets lån. Gallagher var Palace bultande hjärta på mittfältet och bidrog både med energin, som tillät Palace att vara så proaktivt i defensiven, som spelskicklighet och poäng. Det är ett enormt tapp och Palace utan Gallagher i fjol var inte samma lag, särskilt inte i presspelet.

Utan Gallagher har Palace plockat in 22-årige mittfältaren Cheick Doucouré från Lens, som mycket väl kan visa sig bli en nyttig förstärkning. Doucouré är dock en lite annan spelartyp jämfört med Gallagher, och han ska också acklimatisera sig till Premier League-fotbollen. Vieira har under försäsongen använt Eberechi Eze på det centrala mittfältet, där Eze bidrar med sina offensiva egenskaper. Mot Arsenal ser Eze och Doucouré ut att ackompanjeras av Jeffrey Schlupp i en mer defensiv roll på tremannamittfältet i skadade James McArthurs frånvaro. I backlinjen fortsätter Marc Guéhi och Joachim Andersen det framgångsrika samarbetet från i fjol, Tyrick Mitchell gjorde en strålande säsong på vänsterbacksplatsen och offensivt har Vieira valmöjligheter. Zaha är den store stjärnan, men därutöver finns också spelare som Jordan Ayew, Jean-Philippe Mateta, Odsonne Edouard och Michael Olise, där den sistnämnde dock dragits med lite fotproblem inför säsongsstarten.

Jack Butland och sommarvärvningen Sam Johnstone missar premiären, där Vicente Guaíta ser ut att vakta stolparna.

Preliminär startelva: Guaíta; Mitchell, Guéhi, Andersen, Ward; Schlupp, Doucouré, Eze; Zaha, Edouard, Ayew

Arsenal:
Det råder optimism i Arsenal-lägret efter en uppmuntrande försäsong där Manchester City-nyförvärvet Gabriel Jesus varit stekhet och stått för hela sju mål. Arsenal har generellt imponerat under försäsongen och det ska bli spännande att se om Jesus – som varit en mycket bra och nyttig spelare för City de senaste säsongerna – kan lyfta till nästa nivå när han får känna förtroendet av att vara lagets tydliga centralpunkt.

Detsamma gäller även Arsenals andra sommarvärvning från Manchester City – Oleksandr Zinchenko. Ukrainaren användes oftast som ytterback i Pep Guardiolas lag men kan med sin mångsidighet användas även på det centrala mittfältet, där han imponerat stort i Ukrainas landslag. Utöver City-duon har Arsenal även adderat Portos Fábio Vieira och att man får tillbaka William Saliba efter fjolårets succélån till Marseille får nästan också ses som ett nyförvärv. Saliba hyllades stort för prestationerna i Ligue 1 i fjol och 21-åringen har nu återvänt för att utmana Ben White och Gabriel Magalhães om en plats i startelvan.

I övrigt besitter Mikel Arteta ett talangfullt lag med ungtuppar som Gabriel Martinelli, Bukayo Saka, Emile Smith-Rowe med flera, och inför säsongen har även norske spelfördelaren Martin Ödegaards status höjts ytterligare i och med att den flinkfotade norrmannen utsetts till ny lagkapten. Arteta var under press stundtals under fjolårssäsongen och misslyckades, trots ett bra läge och försprång med bara ett par omgångar kvar, snubbla bort Champions League-platsen. Han måste få laget att gå framåt nu.

Arteta har lite skadebekymmer inför premiären med frågetecken för Smith-Rowe, Vieira, Kieran Tierney och Takehiro Tomiyasu.

Preliminär startelva: Ramsdale; Zinchenko, Gabriel, Saliba, White; Partey, Xhaka; Martinelli, Ödegaard, Saka; Jesus

Kampanj: Spela 500 kr riskfritt på matchen →

Speltips:
Lurig premiärmatch som jag tror kan bjuda på en riktigt underhållande tillställning. Crystal Palace och Patrick Vieira stod för imponerande insatser mot hans gamla klubb under fjolårssäsongen; först i form av 2-2 borta på Emirates där Vieira grämde sig över att det inte blev tre poäng – därefter en riktig överkörning med 3-0 i vårmötet på Selhurst Park.
Arsenal har varit imponerande och målglada under försäsongen och det ska bli spännande att se om de kan replikera den formen när det nu blir skarpt läge, samt att se om Palace kan vara lika slagkraftiga även utan Conor Gallagher. Jag tror den nya mittfältskompositionen – särskilt utan McArthur – gör Palace mer offensivt viktat och tror det här kan bli en målglad premiär. Över 2.5 mål finns till 1,90 hos Bethard .

This is the stats tab
This is the post tip