Danmark:

Ettan mot tvåan i Grupp H. Både Danmark och Slovenien står på 19 poäng efter 8 matcher, där slovenerna toppar med marginellt bättre målskillnad, och vinnaren i det här mötet säkrar således EM-platsen – och troligtvis även förstaplatsen i gruppen. Med fyra poäng ner till Kazakstan – som Slovenien möter hemma i slutomgången – har dock båda nationerna goda chanser att ta sig vidare.

Danmark fick lite oväntat stora problem mot San Marino senast, där segersiffrorna på bortaplan till slut skrevs till 2-1 i dansk favör men där den svältfödda fotbollsnationen San Marino fick ett äkta fotbollsmål att jubla över mot högst kvalificerat motstånd, och där Danmark fick gräva djupt för tre poäng.

Till den här samlingen får Kasper Hjulmand klara sig utan två absoluta nyckelspelare i skadade Manchester United-duon Christian Eriksen och Rasmus Höjlund. Dessutom saknas även Elias Jelert och Simon Kjaer – vilket tvingar Hjulmand till minst fyra förändringar från startelvan senast. Eriksens passningsfötter och Höjlunds landslagsmålnäsa – trea i kvalets skytteliga – kommer saknas, även om Yussuf Poulsen är en duglig ersättare i anfallsrollen.

Slovenien:

Matjaz Keks Slovenien har imponerat och bara förlorat en av deras 14 senaste matcher – en svit som sträcker sig tillbaka till juni 2022, och nu har Slovenien ett ypperligt läge att säkra en EM-plats. Även om det blir förlust i Danmark skulle det alltså räcka att undvika förlust i sista matchen mot Kazakstan för att behålla andraplatsen i gruppen.

Slovenien har inte ett lika namnkunnigt lag som Danmark, men har ändå kvalitet i form av Atlético Madrids världsmålvakt Jan Oblak och RB Leipzigs anfallsstjärnskott Benjamin Sesko – som gjort fyra mål och två assist så här långt i kvalet. På bortaplan står Slovenien noterat för tre segrar och en förlust – mot Finland. När Slovenien mötte Danmark i juni stod man upp bra och spelade 1-1 i Ljubljana.

Ingen given hemmaseger

Danmark är förstås på förhand en given favorit att vinna det här på hemmaplan, där Danmark är starka. På pappret är man ett starkare lag, men kvalet har inte varit oproblematiskt för Hjulmands lag. Danmark har förlorat borta mot Kazakstan, kryssat mot Slovenien och bara vunnit med uddamålet mot Finland, Nordirland och San Marino och kommer till det här mötet utan ett par nyckelkuggar i Eriksen, Höjlund och Kjaer. Jag tror Slovenien kan bjuda upp till kamp på Parken och ser raka ettan till 1,55 som ett avslag.

Slovenien +1 finns till 1,87 hos Expekt .
This is the stats tab
This is the post tip