Hela Tyskland riktar blickarna mot Westfalenstadion, som fullkomligt kommer bada i gult och svart när segersugna supportrar är redo att heja fram ett slut på Bayern Münchens Bundesligadominans. I Bundesligasäsongens sista speltips tar vi en titt på förutsättningarna och vad som krävs för att Edin Terzics Dortmund ska få lyfta Die Meisterschale.

Borussia Dortmund:

Det kommer bjudas på helt galen stämning på Westfalenstadion, som kommer vara fullpackat med festsugna fans. Dortmund gick i veckan ut med att man kunde sålt 300 000 biljetter till den här matchen – så stort har trycket varit inför säsongsavslutningen där Dortmund kan säkra sin första ligatitel sedan 2011/12, när Jürgen Klopp satt på tränarbänken. Efter tio raka säsonger då ligatiteln hamnat i Bayern Münchens ägo har Dortmund plötsligt allt i egna händer inför sista matchen på hemmaplan mot Mainz – seger och titeln är i Die Schwarzgelbens ägo.

Dortmund låg nio poäng efter Bayern inför vinteruppehållet, men har stått för en extraordinär upphämtning under våren. Dortmund har radat upp segrar – och sett ut som ett helt annat lag när Sébastien Haller återvänt som centralpunkt i offensiven efter att ha överkommit testikelcancer – samtidigt som Bayern München snubblat osannolikt mycket under en snårig vår.

Edin Terzics lag har varit oerhört målglada på sistone med 24-7 i målskillnad på de sju senaste matcherna, där Dortmund vunnit fem och kryssat två. Dortmund har total sett varit oerhört svårstoppade på hemmaplan – resultatraden lyder 14-1-1 och målskillnaden 53-15 – och man har inte förlorat hemma på 14 ligamatcher. Enda frågetecknet inför matchen är storstjärnan Jude Bellinghams status. Engelsmannen har dragits med knäbekymmer och missade förra matchen mot Augsburg. Terzic berättade i torsdags att Bellingham intensifierat sin träning, vilket låter som goda tecken, och det ska nog till mycket för att flyttomgärdade Bellingham ska hållas utanför truppen. I övrigt ser skadeläget bra ut.

Mainz 05:

Mainz gjorde Dortmund en enorm tjänst när man besegrade Bayern med 3-1 på hemmaplan i slutet av april. Sedan dess har dock formkurvan pekat stadigt nedåt för Bo Svenssons lag som förlorat fyra raka matcher – mot Wolfsburg, Schalke, Eintracht Frankfurt och Stuttgart – och släppt in hela 13 mål på dessa matcher.

De svaga resultaten sedan Bayern-segern har gjort att Mainz hamnat utanför kampen om Europaplatserna och Mainz har ingenting att spela för i slutomgången – mer än att sabba Dortmunds potentiella titelfest, förstås.

Bo Svensson får klara sig utan avstängde anfallaren Ludovic Ajorque. Den storvuxne fransmannen har gjort sex ligamål sedan flytten från Strasbourg i januari. Andreas Hanche-Olsen är dock tillbaka från avstängning. Högerbacken Silvan Widmer och Jonathan Burkardt återfinns på skadelistan. Mainz bortafacit den här säsongen lyder 6-3-7 och senast lagen möttes vann Dortmund med 2-1 efter ett sent segermål från Gio Reyna.

Westfalenstadion kommer gunga när Dortmund gör sig redo att fira

Det har svängt fram och tillbaka under den senare delen av våren, men nu har Borussia Dortmund allt i egna händer. En seger räcker mot Mainz, alldeles oavsett vad Bayern hittar på, för att man ska få lyfta den efterlängtade mästarskölden. Inte snubblar väl Dortmund till här? Det var inte någon helt oproblematisk seger mot Augsburg senast, även om segersiffrorna till slut tillskrevs komfortabla 3-0 efter ett rött kort för hemmalaget, men på hemmaplan har Dortmund varit oerhört starka den här säsongen och ofta kört över motståndarna under den senare delen av våren. Offensiven med Haller, Donyell Malen, Karim Adeyemi och Julian Brandt har verkligen funnit varandra och frammanade av infernaliskt uppumpade supportrar har jag svårt att se en annan utgång än att Dortmund löser det här. Oddsen på hemmasegern, såväl som målspel, är dock nedtryckta oerhört lågt och Mainz är, formen senaste veckorna till trots, ett kapabelt lag som kan såra Dortmund om man ges möjlighet.

Dortmund att vinna och båda lagen gör mål kan testas till 2,13 hos Pinnacle, vilket gått hem i fyra av Dortmunds sex senaste hemmamatcher.
This is the stats tab
This is the post tip