England:

Munvattnande batalj på fredagsförmiddagen när regerande Europamästarna England tar sig an den på förhand tuffaste gruppmotståndaren i Danmark. Jag trodde England, som haft svårt med målskyttet i upptakten till VM, skulle få islossning i premiären mot Haiti – så blev det inte alls. Sarina Wiegmans England vann förvisso, men fick slita rejält för poängen mot VM-debutanterna Haiti som ställde till med alla möjliga bekymmer för England som hade svårt att kontrollera spelet med boll, och som blev obalanserat och tillät Haiti att hota via rappa omställningar efter dumma bolltapp i fel lägen. Till slut gjorde Georgia Stanway matchens enda mål från straffpunkten, men matchbilden i premiären bekräftade bilden av ett England som inte riktigt fått alla bitar på plats ännu efter alla skador inför mästerskapet.

Det ska bli intressant att se hur Wiegman tar sig an Danmark här. Om hon, sin vana trogen, fortsätter arbeta vidare med samma startelva eller om hon redan här börjar skruva på saker och ting. Rachel Daly var besviken över att förpassas till bänken till förmån för Alessia Russo och knackar på dörren till startelvan.

Danmark:

Inledde, precis som England, med en 1-0-seger i premiären. Men det satt långt inne. Amalie Vangsgaard gjorde segermålet först i den 90:e minuten, när hon nickade in hörnan från storstjärnan Pernille Harder.

Lars Söndergaards Danmark är ett taktiskt flexibelt lag, och det ska bli intressant att se hur han formerar sitt lag för att försöka nullifiera det engelska lagets styrkor. Haiti hade stora framgångar med att låta Lyons supertalang Melchie ”Corventina” Dumornay screena bort Keira Walsh, som inte lyckades få fatt på bollen i centrala ytor utan tvingades ut i bredare positioner för att göra sig spelbar. Mot starkare motstånd har Söndergaard ofta använt sig av en fembackslinje och i stället försöka hota via omställningar.

England har inte fått fart på offensiven

England har inte fått fart på offensiven ännu och Wiegman har inte funnit ett anfallsval som fungerade fullt ut. Alessia Russo startade i anfallsrollen senast, flankerad av Chloe Kelly och Lauren Hemp, men alternativ finns på bänken – allra främst i form av Rachel Daly som lär vara aktuell för startelvan här. Englands fyra matcher under 2023 – 1-1 i Finalissima mot Brasilien, 0-2 mot Australien, 0-0 mot Portugal och 1-0 mot Haiti – har gått under 2.5-målslinan. Danmarks fyra senaste har varit lika målsnåla – 1-0-segrar mot Sverige, Japan och Kina, samt 0-2-förlust mot Spanien – och jag tror vi kan få se en matchbild där England kontrollerar bollinnehavet, likt mot Haiti, och försöker hitta vägar igenom ett kompakt 5-4-1-försvar i Danmark, där man försöker hålla Walsh borta från bollen i centrala ytor i speluppbyggnaden samt försöker få hejd på det engelska kantspelet. Kan bli en tajt batalj. Under 2.25 mål finns till 1,88 hos Expekt.
This is the stats tab
This is the post tip