England:

Det är ingen underdrift att påstå att England, EM-finalisterna och på förhand en av favoriterna inför Qatar-VM, närmar sig krisstadiet. Det har varit ett miserabelt år för Gareth Southgate och hans mannar och fredagens match mot Italien, som befäste att England trillar ur Nations League A med en omgång kvar att spela, gjorde ingenting för att mildra paniken. Prestationen på San Siro var oerhört svag. Medioker. Three Lions förlorade förvisso bara med 1-0, men var det klart sämre laget mot ett Italien med skadekris och som precis missat VM efter att ha förlorat mot Nordmakedonien.

De positiva besked som Southgate hoppats på infann sig helt enkelt inte. Nick Pope var direkt svag i spelet med fötterna, Italien kunde med lätthet hota den nygamla trebackslinjen med Harry Maguire, Eric Dier och Kyle Walker, Bukayo Saka kom helt bort från matchen i sin wingbackroll och Raheem Sterling och Phil Foden såg inte ut att vara närvarande, vilket gjorde att även Harry Kane hade svårt att ha något inflytande. På mittfältet var Jude Bellingham den kanske enda ljuspunkten för dagen och 19-åringen stärkte sina aktier för att bli startman bredvid Declan Rice, men det engelska mittfältet var ändå alldeles för öppet och hade svårt att kontrollera matchbilden mot ett Italien som saknade sina bästa och mest passningsskickliga mittfältare. Det kommer inte bli lättare mot Tyskland med Joshua Kimmich i centralroll.

Måndagens match är resultatmässigt ointressant, men för England blir det här sista chansen att bygga upp optimism inför Qatar och det är lätt att förstå Southgates stress. Jag tror inte han kommer göra ändringar för ändringars skull, utan snarare försöka bygga upp form och hitta en startelva inför VM. Harry Kane lär således fortsätta i anfallsrollen, och Ivan Toney får således fortsätta vänta på landslagsminuter. John Stones är tillbaka från avstängning och lär återgå till startelvan. Frågan är om det blir Dier eller Walker som får stiga åt sidan. Fikayo Tomori knackar också på dörren och Luke Shaw, som hoppade in mot Italien, eller Ben Chilwell kan ersätta Saka efter den svaga insatsen senast. Jack Grealish är avstängd.

Preliminär startelva: Ramsdale; Maguire, Dier, Stones; Shaw, Bellingham, Rice, Trippier; Sterling, Kane, Foden

Tyskland:

Tyskarna kliver inte heller in i Qatar med ett rungande självförtroende och formen på topp efter ett kryssglatt Nations League. Ändå var helgens förlust mot gruppens överraskningsgäng Ungern, där Adám Szálais läckra klackmål på en hörna var matchens enda, Tysklands första förlust sedan EM 2020 och det allra första nederlaget under Hansi Flicks ledning.
Kanske led även Tyskland av Bayern Münchens senaste formsvacka, något även Thomas Müller, lagkapten i covid-medtagna Manuel Neuers frånvaro, antydde. Förutom Neuer missade även Leon Goretzka Ungern-matchen på grund av covid. Antonio Rüdiger är avstängd och Marco Reus missar samlingen sedan han skadade sig i Revierderbyt mot Schalke 04.

Även om stämningen i Tyskland inte heller är helt på topp så är pressen långt ifrån lika stor på Flick som på Southgate, vilket ger den forne Bayern-managern möjligheten att nyttja den här matchen till att experimentera något mer. Flick är ett stort fan av Timo Werner och uppskattar hans enorma snabbhet och arbetskapacitet, vilket kan ställa till det mot den engelska backlinjen, men RB Leipzig-anfallaren är i svag målform med blott ett mål på de sex senaste. Kai Havertz kan mycket väl få chansen här och Bayerns supertalang Jamal Musiala bör också ligga nära en start.

Preliminär startelva: Ter Stegen; Raum, Schlotterbeck, Süle, Kehrer; Arnold, Kimmich; Musiala, Müller, Hofmann; Havertz

Speltips:

Jag är inte ett dugg imponerad av England för tillfället och tycker Southgate har all anledning att svettas. Det har inte sett bra ut och jag var inte ett dugg förvånad att det blev förlust mot ett formsvagt och skadekrisande Italien senast. Tyskland har inte heller rosat marknaden på sistone men känner åtminstone inte samma press som England gör. Tyskland har bara förlorat en match under Flicks ledning och var det klart bättre laget senast de möttes – trots att Kane räddade en poäng genom ett sent straffmål. Att tävlingsfaktorn tas bort i och med Nations League-faktorn och att inget lag har något att spela för i resultatmässig mening kanske öppnar upp matchen något, vilket kan göra målspel intressant, men jag tror både Flick och Southgate tar den här matchen på allvar och vill nyttja sista chansen att bygga upp optimism inför VM. Trots att inget av lagen är i strålande form håller jag Tysklanad klart högst för tillfället och med tanke på hur det såg ut för England mot Italien – och dessutom senast man spelade på hemmaplan, när man föll med 4-0 mot Ungern – gör att jag omöjligt kan backa favoritskapet på Southgates mannar här och jag tror Flicks Tyskland kommer ha goda möjligheter. Tyskland +0.5 finns till 1,61 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip