Lördagskvällens Premier League-match bjuder på en batalj mellan två klubbar som båda genomgått sina stålbad på sistone.

Everton:

Klarade med nöd och näppe kontraktet förra säsongen och är därmed fortsatt en av blott sex engelska klubbar som aldrig degraderats från Premier League. Frågan är om Frank Lampard kan hålla den sviten vid liv även efter denna säsongs slut.

Kampanj: Spela 500 kr riskfritt på matchen →

Lampard har inte haft någon enkel inledning i Everton sedan han kom till klubben i januari. Nu har han dock fått en hel försäsong på sig att sätta sin prägel på laget och få spelarna att börja spela efter hans luta. Det har dock varit en trög sommar transfermässigt för Everton, som bakbinds av ekonomiska svårigheter efter år av missriktade satsningar och misskötsel under Farhad Moshiris ägarskap, och The Toffees har endast lyckats få in tre värvningar: Burnley-duon James Tarkowski och Dwight McNeil samt Sportings Rúben Vinagre på lån. Dessutom har Everton tappat anfallsstjärnan Richarlison till Tottenham, vilket jag tror är ett blytungt tapp. Brassen, med både näsa för mål och en riktigt ”nasty side”, kommer att saknas – särskilt eftersom Dominic Calvert-Lewin fortsätter att dra på sig den ena skadan efter den andra.

DCL är heller inte tillgänglig till premiären, då han ådragit sig en knäskada som kommer hålla honom borta i ett par veckor, och med Salomon Rondón avstängd ser det ut som att Demarai Gray får agera central anfallare, flankerad av nyförvärvet McNeil och fjolårets glädjeämne Anthony Gordon. Gordon imponerade varje gång jag såg honom i fjol, i ett annars rätt dystert Everton, och det ska bli mycket intressant att se om han kan ta ytterligare kliv denna säsong.
Jag tror dessutom McNeil kan vara en nyttig värvning, efter hans fina prestationer för Burnley i fjol, men 22-åringen behöver börja producera poäng. I Dele Alli har Lampard dessutom ordentligt sparkapital. Alli startade bara en enda match sedan januariflytten från Tottenham och det återstår att se om den forne landslagsmannen kan få karriären på rätt köl igen.

Everton har annars ett par spelare på frånvarolistan i form av Tom Davies, André Gomes, Andros Townsend och Seamus Coleman. Allan kan dock vara tillbaka i spel.

Preliminär startelva: Pickford; Tarkowski, Mina, Godfrey; Mykolenko, Allan, Doucouré, Patterson; Gordon, Gray, McNeil

Chelsea:

Har också haft ett stökigt 2022 med sanktioner och ägarbyte som signalerade slutet på Roman Abramovitj-eran, där även den sportsliga ledningen med Marina Granovskaja och Petr Cech också upplösts. Nye amerikanen Todd Boehly tycks ambitiös och villig att hjälpa Thomas Tuchel på transfermarknaden, men tysken tycks ändå frustrerad över att kliva in i säsongsstarten utan att ha truppen riktigt på plats.

Chelsea har genomgått en hel del truppförändringar, särskilt i de defensiva leden där Antonio Rüdiger och Andreas Christensen lämnat. Romelu Lukaku har även återvänt till Inter på lån, men var inte frekvent använd av Tuchel under fjolåret ändå. Chelsea har hämtat in Kalidou Koulibaly, som kan visa sig en utmärkt defensiv förstärkning – men Tuchel vill se fler försvarsnyförvärv snarast för att både bredda och spetsa till truppen. Dessutom har Raheem Sterling värvats från Manchester City. Sterling, med sin oerhörda Premier League-rutin och stadiga poängproduktion år efter år, är bara 27 år och har mycket kvar att ge. Jag tror han kan vara en mycket bättre fit för Tuchels Chelsea än vad Lukaku någonsin var.

Att återfå Ben Chilwell från skadebekymmer är också nästintill som att få in ett nyförvärv. Försäsongen har annars varit blandad för Chelseas sida där 0-4 mot Arsenal sticker ut rejält i negativ bemärkelse och den överhängande känslan är att säsongsstarten kommer lite tidigare än vad Chelsea egentligen hade önskat och att truppen inte kommer vara helt på plats förrän om ett par veckor.

Preliminär startelva: Mendy; Koulibaly, Silva, Azpilicueta; Chilwell, Kovacic, Kanté, James; Havertz, Mount, Sterling

Speltips: Everton vann något överraskande förra hemmamötet mot Chelsea i våras, när nedflyttningshotade The Toffees manades fram av en infernalisk hemmapublik och där Jordan Pickford stod på huvudet för att hålla Chelseas anfallare stången. Min känsla inför den här premiärmatchen är att det är två lag som inte riktigt är redo, och som vi inte riktigt vet var vi har. Tuchel ska ha en ny defensiv på plats och integrera Sterling, och jag räknar med att det ramlar in ett par nyförvärv till innan fönstret stänger. Everton dras med skadebekymmer och lär även de försöka förstärka truppen under kommande veckor, men där Lampard nu åtminstone fått möjligheten att rensa luften på negativ energi och nedflyttningsångest och kan börja om med ”tabula rasa”, ett blankt blad.

Jag tror det här kan bli en öppnare och lite mer kaotisk match än vad något av lagen egentligen önskar. Jag testar Över 2,5 mål till 2,02 hos Pinnacle .

Kampanj: Spela 500 kr riskfritt på matchen →

This is the stats tab
This is the post tip