Everton har gjort sitt drag för att undkomma nedflyttningsstrecket, som obönhörligen kommer närmare, när Rafa Benítez sparkades och ersattes av Frank Lampard. Den forne Chelsea-managern har en tuff uppgift inför sig mot Leeds, som också kämpar för att undslippa bottenstriden.

Everton:
Frank Lampard fick inleda med en 4–1-seger mot Brentford i FA-cupen, men i första Premier League-matchen gick det desto sämre när hans Everton föll mot bottenkonkurrenten Newcastle med 3–1. Förlusten innebar att Everton nu förlorat deras fyra senaste matcher i Premier League och att The Toffees gått sex raka matcher utan seger i ligaspelet, samt bara vunnit en – mot Arsenal i December – på de 14 senaste. Oroväckande. Everton är på 16:e plats i tabellen, bara två poäng över nedflyttningsstrecket.

Donny van de Beek och Dele Alli hämtades in under transferfönstrets sista dag i ett försök för Manchester United- och Tottenham-duon att få karriären på rätt köl efter att ha frusit fast på avbytarbänken i sina respektive klubbar. Van de Beek och Alli har fått inleda på bänken i de två första matcherna och det återstår att se ifall de får göra entré i startelvan här.

Lampard har mönstrat en 3-4-3-formation i båda matcherna så här långt och det återstår att se ifall han bibehåller den uppställningen eller om han väljer att skruva på något för att ackommodera Alli och VDB i startelvan. I förlusten mot Newcastle i veckan åkte Lampard även på två olägliga skador när både Yerry Mina och Demarai Gray tvingades kliva av i första halvlek. Sedan tidigare har även Abdoulaye Doucouré, Tom Davies, Fabian Delph och Ben Godfrey skadebekymmer.

Preliminär startelva: Pickford; Mykolenko, Keane, Holgate, Coleman; Allan, Van de Beek; Richarlison, Alli, Gordon; Calvert-Lewin

Leeds:
Leeds är efter den fina första Premier League-säsongen i fjol också inblandat i bottenstriden efter att Marcelo Bielsas gäng inte riktigt fått det att stämma under säsongen. Leeds är en placering före Everton i tabellen, med fyra fler inspelade poäng, så det här lördagsmötet är av yttersta vikt även för Uniteds del.

Bortaformen har varit lite blandad för Leeds, som står noterad för resultatraden 2-4-5, men där den senaste segern kom i en 3–2-seger mot West Ham för en knapp månad sedan. Leeds har ofta bjudit på målglada matcher och har inte mäktat med att hålla nollan i Premier League sedan i november.

Målglatt var det även i veckan när Leeds bjöd på högoktanig underhållning i en 3–3-match mot Aston Villa, där Daniel James stod för två mål.

Även Leeds har sina skadebekymmer, där framför allt viktige mittfältskuggen Kalvin Phillips fortsatt saknas, precis som duktige anfallaren Patrick Bamford, Liam Cooper och Sam Greenwood. Phillips har inte spelat sedan den 5 december och är säkerligen en anledning till Leeds lite vacklande form under säsongen. Junior Firpo saknades mot Aston Villa men ytterbacken tycks ha en chans att vara tillbaka här.

Leeds har ändå varit i bättre slag än Everton på sistone med resultatraden 2-1-2 på de fem senaste matcherna.

Preliminär startelva: Meslier; Dallas, Struijk, Llorente, Ayling; Klich, Koch; Harrison, Rodrigo, Raphinha; James

Analys: Lurig och viktig match mellan två lag som verkligen behöver tre poäng här, men där skador gäckar båda lagen. Båda lagen kommer från målglada affärer i veckan och jag tror det kan rassla i nätet även här. Leeds är underhållande och bjuder på mål i båda ändar, där deras sex senaste matcher innehållit hela 28 mål, där sju av de åtta senaste gått över 2.5-målslinan och där United alltså inte hållit nollan i ligan sedan november. Lampards två matcher vid Everton-rodret har bjudit på nio mål, och höstmötet i Yorkshire slutade 2–2. Jag tycker både Båda lagen gör mål och Över 2,5 mål är rimliga här.

Speltips: Båda lagen gör mål till 1,57 hos bet365

This is the stats tab
This is the post tip