Fenerbahçe:

Trött på Kan du vissla Johanna och Svensson Svensson som julaftonsförströelse efter Kalle? Från Istanbul bjuds på alternativ julaftonsunderhållning när turkiska giganterna Fenerbahçe och Galatasaray drabbar samman i det stekheta interkontinentala derbyt i Süper Lig.

Fenerbahce har studsat tillbaka med besked efter den vacklande formkurvan i november med fyra raka segrar i december månad. I onsdags fick man dock slita ont för tre poäng borta mot Kayserispor. Trots att Fener ledde med både 2-0 och 3-1 krävdes ett straffavgörande från Michy Batshuayi – som därmed fullföljde sitt hattrick – för att säkra 4-3-segern. De tre poängen kom dock inte gratis och på tilläggstid ådrog sig Fenerbahçe två röda kort – när både Mert Hakan Yandas och forne Manchester United-mittfältaren Fred såg rött. Fener är därmed kvar i tabelltopp med 43 poäng – samma som Galatasaray.

Duon är alltså avstängd här, men Samet Akaydin är tillbaka från avstängning. Edin Dzeko, som gjort 16 mål den här säsongen och toppar turkiska skytteligan med 12 baljor, missade onsdagens match men kan vara tillbaka till derbyt. I övrigt saknas Lincoln, samtidigt som det finns frågetecken för Luan Peres, Ryan Kent, Miha Zajc och Rodrigo Becao.

Galatasaray:

Käkade ikapp avståndet upp till Fenerbahçe under november månad och kliver in i julfotbollen på samma poäng och identiska resultatraden 14-1-1, där Gala har fyra raka segrar och kommer från en solid 1-0-seger mot Fatih Karagümrük i onsdags.

Galatasaray har offensiv stjärnglans med spelare som Mauro Icardi, Hakim Ziyech, Wilfried Zaha, Dries Mertens och Kerem Aktürkoglu med atommyran Lucas Torreira och den så talangfulle – men också så svajigt presterande – Tanguy Ndombélé som centrala mittfältsalternativ.

Galatasaray hade länge oerhört svårt borta mot Fenerbahçe och gick mellan 1999 och 2020 utan seger borta mot rivalen. Sedan den 21-åriga segerlösa sviten, som fick namnet Kadıköy curse har Galatasaray gått desto bättre med tre segrar på de fyra senaste – och en 3-0-seger när lagen möttes på Sükrü Saracoglu.

Färgsprakande derby

Båda lagen kommer in i det här derbyt i god form och det finns all anledning att hoppas på ett färgsprakande derby i Istanbul. Båda lagen har vass offensiv och har producerat mycket mål, samtidigt som det finns frågetecken för båda lagens defensiv. Fener släppte in tre så sent som i veckan och Galatasaray visade i CL att defensiven är långt ifrån openetrerbar. Det här mötet har de senaste åren varit rätt ensidigt, med seger och bibehållen nolla för endera lagen. Nog borde båda kunna bidra till nätrassel under julaftonen? Över 3 mål finns till 2,03 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip