Filippinerna:

Filippinerna gör sitt första VM-framträdande någonsin och landet har det senaste åren tagit sig till en helt ny nivå fotbollsmässigt, sedan Australiens forne förbundskapten Alen Stajcic tog över 2021. Den filippinska diasporan har underlättat och gjort att några spelare tillkommit – inklusive Sara Eggesvik, född i Norge, och Jackie Sawicki, född i Kanada – vilket lett till att Filippinerna tog nationens första medalj på 37 år när man säkrade brons i Sydasiatiska spelen.

Det här är förstås en helt annan utmaning, och att bara kvalificera för VM är en enorm prestation för det 46-världsrankade landet som förväntas få det tufft i Grupp A mot värdnationen Nya Zeeland, Norge och Schweiz.
Stajcic har byggt Filippinernas framgångar på en solid defensiv, men man har samtidigt inte stött på i närheten av samma dignitet av motstånd som nu väntar i VM – så man kommer verkligen få bekänna färg här i Nya Zeeland. I genrepet mot Sverige släppte man in fem bollar, 1-5, över 2x30 minuter.

Schweiz:

Kraschade ur fjolårets EM redan i gruppspelet, där man hamnade i en grupp med Sverige (1-2), Nederländerna (1-4) och Portugal (2-2), men lär hysa desto större förhoppningar om att kunna säkra avancemang från Grupp A, förmodligen på värdnationen Nya Zeelands bekostnad.

Schweiz, rankat 20 i världen, gör sitt andra VM-slutspel. Senast, 2015, blev det uttåg i åttondelsfinal. Schweiz trupp väller inte över av kvalitet, men det finns ett par riktigt bra spelare – främst i Arsenals Lia Wälti, PSG:s Ramona Bachmann och Barcelonas Ana-Maria Crnogorcevic, vilket ger en solid kärna som nya förbundskapten Inka Grings kommer bygga alla eventuella framgångar på och trots att Schweiz inte direkt kört över motståndet under det gångna halvårets träningslandskamper så blåser ändå optimismens vindar över Schweiz.

Schweiz numret för stort – men inget målglatt gäng

Schweiz ska verkligen vara ett nummer för stort för VM-debutanterna Filippinerna, men Schweiz är inget lag som tenderar att svepa bort lag och ösa in mål. Schweiz att vinna och under 3.5 mål till 1,83 hos Lucky Sports kan vara intressant.
This is the stats tab
This is the post tip