Finaldags i Italien där Stadio Olimpico i Rom agerar skådeplats för Coppa Italia-finalen mellan Fiorentina och Inter. För båda lagen är det här första av två finaler på bara några veckor, då Fiorentina nått final i Europa Conference League och Inter ställs mot Manchester City i Champions League-finalen.

Fiorentina:

Återfinns först på elfte plats i Serie A-tabellen, men Vincenzo Italiano har kompenserat för en undermålig ligasäsong, där man inte kunnat blanda sig i kampen om Europa, med att nå dubbla finaler. La Viola bokade sin finaplats genom att slå ut Sampdoria i åttondel, Torino i kvartsfinal och Cremonese i semin och är nu 90 minuter från första Coppa Italia-triumfen på över två decennier.

Italiano roterade sin trupp ordentligt i söndagens ligamatch mot Torino, som slutade 1-1 efter att Turinlaget kvitterat Luka Jovics ledningsmål. Italiano förklarade efteråt att truppen var slutkörd efter torsdagens Conference League-semifinal borta mot Basel, som gick till förlängning där Antonín Barák avgjorde i matchens döende sekunder. Italiano skojade att ”den här startelvan inte ens spelat tillsammans i träning”, men nyckelspelare fick välbehövlig vila och kuggar som Sofyan Amrabat, Arthur Cabral och Cristiano Biraghi lär vara fräscha till finalen. I övrigt ser skadeläget bra ut, Salvatore Sirigu är skadad men Giacomo Bonaventura är tillbaka efter att ha varit avstängd senast mot Torino.

Inter:

Regerande Coppa Italia-mästarna Inter ska försöka försvara sin titel från fjolåret. Inter har haft en lite bökigare väg till finalen jämfört med Fiorentina, då man tvingats ta sig förbi både Atalanta och Juventus på vägen och även om Inter varit upp-och-ned i ligaspelet så fortsätter I Nerazzurri prestera strålande i cuperna under Simone Inzaghi och ställs som bekant om några veckor mot Manchester City i Champions League-finalen, efter att ha slagit ut stadsrivalen Milan i semin.

Jag blev imponerad av hur Inter hanterade dubbelmötet mot Milan, där man var det klart bättre laget och styrde tillställning med nästintill komplett kontroll, och prestationerna och formen har blivit bättre och bättre under den senare delen av våren. Precis som Italiano valde Simone Inzaghi att rotera sitt lag ordentligt för att kunna ställa starkast möjliga lag, med pigga ben på samtliga, till onsdagens final. Inzaghi bytte ut mer eller mindre hela startelvan mot Napoli, och offrade ligapoängen när man föll med 3-1 nere i Neapel efter att Roberto Gagliardini visats ut.

Inzaghis startelva mot Fiorentina lär likna mer den han mönstrade mot Milan i CL, med Edin Dzeko bredvid Lautaro Martínez i offensiven. Utöver Milan Skriniar, som varit borta en längre tid, är det endast Henrikh Mkhitaryan som saknas för Inzaghi. Armeniern har varit väldigt bra på sistone, men Marcelo Brozovic är en oerhört bra ersättare som bidrar med lite andra egenskaper på mittfältet. Det ser också ut som att Samir Handanovic kommer vakta kassen i den här finalen i stället för André Onana, vilket är en försvagning.

Inter rättmätig favorit

Jag håller Inter som klar favorit här. Fiorentina har gjort en fin säsong i cuperna och jag gillar jobbet Vincenzo Italiano gör i Florens, som nu belönas med två finaler och dubbla titelmöjligheter. Ligatabellen vittnar dock om att hur det ligger till med styrkeförhållandena lagen emellan och jag håller Inter som det bättre laget. Truppen håller högre klass och Inzaghi – sina brister till trots – har visat att han vet hur han tar sig an avgörande cupmatcher. Lagen har redan mötts två gånger den här säsongen, och vunnit varsin. Inter bortabesegrade Fiorentina med 4-3 i höstas och föll i början av april – under en period där Inters form var svagare, matcherna duggade tätt och det gick rejält troll i målskyttet – hemma på Giuseppe Meazza med 1-0 efter att Bonaventura gjort matchens enda mål. Inter skapade dock en hel del chanser i den matchen och vann ”xG-kampen” med 2.71-1.15 utan att få bollen förbi Pietro Terracciano i Fiorentina-målet. Inters defensiv är betydligt vassare än Fiorentinas, och man har högre offensiv kapacitet också, och jag tror de blåsvarta har goda möjligheter att försvara titeln här. Raka tvåan finns till 2,05 hos Betsson .
This is the stats tab
This is the post tip