Fiorentina:

Målskyttet har varit Fiorentinas stora bekymmer under säsongen och en stor del till att Florens-laget befinner sig på den nedre halvan av tabellen. De senaste veckorna har dock Viola-offensiven börjat sprattla till lite med 4-0 respektive 3-2 mot Braga, med en 1-1-match mot Empoli där emellan, samt en 3-0-seger borta mot Hellas Verona senast.

Arthur Cabral har gjort fem mål på de fyra senaste matcherna och till och med Luka Jovic, som inte haft någon vidare tid i Toscana, har sprattlat till och hittat nätet. Här sätts dock Fiorentinas offensiv på rejäla prov mot en Milan-defensiv som varit solid och släppt till väldigt få chanser på sistone.

Fiorentina har tagit sju poäng från de fem senaste Serie A-matcherna, men har där emellan också segrarna mot Braga i Conference League som kan ingjuta lite välbehövligt självförtroende i Viola-lägret inför våren och vittna om att Vincenzo Italianos lag börjar hitta lite form inför torsdagens åttondelsfinal mot Sivasspor hemma på Stadio Artemio Franchi. Aleksa Terzic är skadad men Nikola Milenkovic ser ut att vara tillbaka och i övrigt har Italiano alla spelare tillgängliga.

Preliminär startelva: Terracciano; Biraghi, Igor, MIlenkovic, Dodo; Mandragora, Amrabat, Bonaventura; Saponara, Cabral, González

Milan:

Har verkligen träffat formen efter den tunga starten på 2023 och efter nederlaget, 0-1, i derbyt mot Inter har Milan radat upp fyra raka segrar – samt hållit fyra raka nollor. Formkurvan har börjat peka spikrakt uppåt sedan Stefano Pioli lämnat den 4-3-3 han genom karriären förordat för att övergå till att spela med en trebackslinje. Centrallinjen utgörs numera av tre ungtuppar i Pierre Kalulu, Fikayo Tomori och Malick Thiaw, som varit strålande på sistone. Kalulu och Tomori var fantastiska under fjolårets scudettosäsong, men sedan Thiaw – en sommarvärvning från Schalke 04 – kommit in i laget har han presterat på ett mycket imponerande vis.

2-0-segern mot Atalanta förra helgen imponerande. Ny noll, mot tuff motståndare, och Milan är nu uppe på tredje plats i tabellen.
Skadeläget har förbättrats betydligt. Mike Maignan är tillbaka och ersätter ständigt svajige Ciprian Tatarusanu mellan stolparna och mot Atalanta senast gjorde Zlatan Ibrahimovic comeback och lär vara redo för att hoppa in och göra några minuter även här. Även Ismaël Bennacer, Alessandro Florenzi och Davide Calabria är tillbaka i träning och bortsett från avstängda duon Rafael Leão och Rade Krunic har Stefano PIoli alla spelare att tillgå.

Preliminär startelva: Maignan; Tomori, Thiaw, Kalulu; Hernández, Tonali, Bennacer, Messias; Díaz, Rebic, Giroud

Speltips:

Milans defensiv med den nya trebackslinjen med ungtupparna Kalulu, Tomori och Malick Thiaw fortsätter att övertyga och har nu hållit nollan fyra raka matcher – dessutom är Mike Maignans återkomst mellan stolparna en enorm förstärkning. Fiorentinas offensiv har förvisso sett vassare ut på sistone, där Arthur Cabral äntligen börjar komma i gång och producera, men stöter på ett solitt lag med gott självförtroende här. Samtidigt har Milans offensiv varit långt ifrån friflödande på sistone. Milans främsta målskytt, avstängde Rafael Leão, har inte gjort mål på åtta matcher och Olivier Giroud har bara gjort två mål sedan VM.

Milans fem senaste matcher – sedan Pioli skiftade till trebackslinje – har gått under 2.5-målslinan. Under 2.5 mål finns till 1,72 hos bet365 .

This is the stats tab
This is the post tip