Ett nytt namn ska skrivas in i DFB-Pokal i helgen. Freiburg, en av Bundesligasäsongens stora överraskningar, kan vinna sin första titel i klubbens 118-åriga historia och RB Leipzig kan… också vinna den första titel i klubbens inte lika långa och fina historia. Leipzig kliver in som favorit i mötet, men Tyskland kommer hålla sina tummar för Freiburg i cupfinalen på Olympiastadion i Berlin.

Freiburg:

Freiburg har gjort en strålande säsong och slutade sexa i Bundesliga, vilket för laget ut i Europa till nästa säsong, då man säkrat en Europa League-plats. Freiburg slutade tre poäng efter fyran RB Leipzig, men avslutade säsongen med lite tveksam form och två förluster, borta mot Leverkusen och hemma mot Union Berlin, vilket grusade Champions League-förhoppningarna.

Resan till cupfinalen har varit relativt behaglig för Freiburg, som ställts mot Würzburger Kickers, Osnabrück, Hoffenheim, Bochum och Hamburg längs vägen.

Mittfältaren Yannik Keitel kan vara tillbaka här efter att ha varit borta i nästan fyra månader med en bruten tå, men lär inte vara aktuell att kliva in från start direkt. Det finns frågetecken för Kevin Schade och Noah Weisshaupt, men i övrigt är Freiburgs skadeläge positivt där rutinerade tränaren Christian Streich har alla spelare tillgängliga. Nico Schlotterbeck, den duktige 22-årige mittbacken, gör sin sista match i Freiburg-tröjan innan hans flytt till Borussia Dortmund i sommar. Lagkapten Christian Günter har från sin vänsterbacksposition producerat nio assist – flest av alla försvarare i Bundesliga.

Freiburg har trots den lite vacklande formen bjudit på målglada matcher på sistone. Freiburg har bara vunnit en av de fyra senaste – med hela 9-12 i målskillnad.

Preliminär startelva: Flekken; Günter, Schlotterbeck, Lienhart, Kübler; Eggestein, Höfler; Grifo, Jeong, Sallai

RB Leipzig:

RB Leipzig har inte haft någon enkel säsong, men lyckades ändå säkra fjärdeplatsen – och den så viktiga Champions League-platsen – till slut. Efter den tunga säsongsstarten under Jesse Marsch hade Domenico Tedesco en tuff utmaning framför sig, men den forne Schalke 04-tränaren har gjort ett strålande jobb med att vända Leipzigs lycka.

Tedesco lyckades dock inte leda Leipzig till Europa League-final, där det lite överraskande tog stopp mot skotska Rangers i semifinalen och Tedesco lär vara fast besluten om att inkassera klubbens första titel i den här cupfinalen.
Leipzig har nått cupfinalen två av de tre senaste säsongerna, men fått se sig besegrat båda gångerna – först mot Bayern München 2019 och i fjol mot Borussia Dortmund. Den här gången får dock Die Roten Bullen finna sig i att axla favoritskapet för första gången.

Inte heller Leipzig kliver in i finalen med någon strålande form, efter bara två segrar på de sex senaste matcherna. Tedesco ser dock ut att ha alla spelare tillgängliga, med enda frågetecknen för Amadou Haidara, som haft lite bekymmer med ett knä. Josko Gvardiol inledde på bänken senast, men lär starta här. Det gäller även superstjärnan Christopher Nkunku, som nyligen prisades som Bundesligas bästa spelare efter en säsong där han varit involverad i hela 54 mål – 34 mål och 20 assist – på 51 matcher. Imponerande siffror och fransmannen kommer garanterat vara en huvudperson i den här finalen.

Preliminär startelva: Gulasci; Gvardiol, Orbán, Simakan; Angeliño, Kampl, Laimer, Henrichs; Forsberg; Nkunku, Silva

Speltips:

Leipzig är det starkaste laget och besitter den klart mest kvalitativa truppen i den här finalen och får finna sig i att kliva in i finalen med favoritskapet på sina axlar. Inget av lagen har dock imponerat särskilt i säsongsavslutningen. Båda mötena lagen emellan har slutat oavgjort, 1-1, och Leipzig har inte förlorat någon av de fem senaste mötena mot Freiburg.

Leipzig är favorit, men Freiburg ska inte underskattas. Jag tror det här kan bli en målglad final mellan två lag med offensiv kapacitet. Freiburgs åtta senaste matcher har gått över 2.5-målslinan, RB Leipzig har gått över samma lina i fem av de sju senaste matcherna.

Över 2.5 mål finns till 1,90 hos Bethard .

TV: Melker går för det igen denna jackpotomgång!






This is the stats tab
This is the post tip