AIK har krigat sig in i guldracet på allvar och är bara två poäng från duon IFK Göteborg och Elfsborg som leder tabellen på 41 poäng. AIK har haft tämligen lätt för Gefle de senaste åren och i nuvarande form, samt att Gefle saknar Johan Oremo - talar det mesta för ännu en svartgul trepoängare på gästrikemark.

Senaste möten
2015-04-12 AIK - Gefle 3-1

2014
AIK - Gefle 3-1
Gefle - AIK 1-2

2013
AIK - Gefle 3-0
Gefle - AIK 0-1

Allsvenskan
3. AIK 20 11 6 3 38-25 13 39
9. Gefle 20 7 5 8 23-30 -7 26

Gefle hemma
9 4 3 2 12-7 5 15

Formen
V, F, F, O, V

Senaste match
Team TG - Gefle 0-4 (Svenska Cupen)

AIK borta
9 1 5 3 8-13 -5 8

Formen
V, V, V, F, V

Senaste match
Ekerö - AIK 0-6 (Svenska Cupen)

Trots en hel del Europamatcher har AIK lyckats hålla spelarna i form för att slåss på två fronter. Nu när Europa League-äventyret är över kan de fokusera 100% på guld. Och visst finns chansen där. Henok Goitom och Mohammed Bangura har tillsammans gjort 20 av AIK:s 38 mål och paret kommer av allt att döma starta på topp i dag. Stefan Ishizaki är osäker till start efter sin lårskada men finns med i truppen. Annars ser det bra ut för "Gnaget". Jos Hooiveld bildar ett stabilt mittbackspar med återkommande Per Karlsson och förpassar därmed Noah Sonko-Sundberg till bänken. Den unge talangen (född 96) är väldigt lovande, men är kanske inte mogen att luta sig emot i ett guldrace. AIK kommer från tre raka segrar (Ekerö i cupen, Kalmar, Djurgården) och fyra raka i allsvenskan (Kalmar, Djurgården, Norrköping, Elfsborg). Formen är riktigt god och det känns som att många spelare är rappare i fötterna än i våras. Noterbart är att AIK är med i kampen om Lennart Johanssons pokal trots att de bara tagit 8 av 39 poäng på bortaplan. Försvann bortaspöket i och med 2-1-segern på Nya Parken i Norrköping i början på månaden?

Preliminära startelvor (Gefle Dagblad)

Gefle (4-4-2):
Emil Hedvall - Jesper Florén, David Fällman, Martin Rauschenberg, Jens Portin - Jonas Lantto, Robin Nilsson, Kwame Bonsu, Johan Bertilsson - Dioh Williams, Emil Bellander.

Ersättare: Zoran Akovic (mv), Jacob Ericsson, Ilir Berisha, Anders Wikström, Tshutshu Tshakashua, Dardan Mustafa, Jacob Hjelte.

AIK (4-4-2):
Patrik Carlgren - Kenny Pavey, Per Karlsson, Jos Hooiveld, Nils-Eric Johansson - Johan Blomberg, Dickson Etuhu, Ebenezer Ofori, Niclas Eliasson - Mohamed Bangura, Henok Goitom.

Ersättare: Kyriakos Stamatopoulos (mv), Fredrik Brustad, Marko Nikolic, Noah Sonko Sundberg, Stefan Ishizaki, Anton Salétros, Christos Gravuis.

Skador/avstängningar
Gefle: Anders Bååth, Johan Oremo, Jonas Olsson, Erik Olsson, Sasa Sjanic.
AIK: Sauli Väisänen, Alessandro Silva Pereira.

SPELTIPS
AIK har till skillnad från många andra lag inte haft några större problem att spela borta mot Gefle. Det nya konstgräset på Gavlevallen bör passa AIK bra som vill vara spelförande och vända kvickt. 1,77 på bortaseger räcker gott för mig hos Svenska Spel (3/5 units). Gefle Dagblad uppskattar att 3000 bortasupportrar finns på plats när matchen sparkar igång 15.00.

Vad tror ni?

@lellesandahl på twitter

This is the stats tab
This is the post tip