Kvartsfinaldags i U21-EM och vi bjuds på ett riktigt skrällmöte där antingen värdnationen Georgien eller Israel kommer boka en semifinalplats.

Georgien:

Värdnationen Georgien var nederlagstippat i en tuff grupp, men överraskade precis alla genom att både toppa och gå obesegrad genom en grupp innehållande Portugal, Nederländerna och Belgien. Georgien inledde med att besegra Portugal, 2-0, i en match där man försvarade utmärkt och höll portugiserna stången samtidigt som man utnyttjade omställningar och svagt portugisiskt försvarsspel på ett effektivt vis. I match två hamnade man i 0-2-underläge mot Belgien, men kom tillbaka i den andra halvleken och kvitterade sent. I den avslutande gruppmatchen var det återigen ett Georgien som fick försvara djupt med ryggen mot mål mot ett Nederländerna som behövde jaga mål för att gå vidare, vilket man återigen gjorde med den äran. Zuriko Davitashvili gav dessutom Georgien ledningen med en strålande individuell prestation där han bara löpte rätt igenom ett passivt nederländskt försvar och tryckte dit avslutet.

Georgien har imponerat på mig. Det är inte det mest namnkunniga laget. Valencias duktiga, långa målvakt Georgi Mamardashvili anlände sent och vilades i öppningsmatchen men har startat övriga matcher och är i mina ögon en målvaktstalang som redan håller hög klass. Trots att Napoli-stjärnan Kvicha Kvaratskhelia nobbat mästerskapet har man visat sig effektiva när chanser uppenbarat sig, med fyra mål på tre matcher. Georgien är trygga i att inte ha bollen och försvarar välorganiserat i sin fembackslinje (Portugal hade 70 procent bollinnehav, Nederländerna 72) så Israel kommer få kämpa för att bryta ned solida Georgien framför hemmasupportrarna.

Israel:

Stod också för en knall när man tog sig vidare som grupptvåa bakom England. Georgien inledde med att kryssa mot Tyskland, i en match där tyskarna dominerade kraftigt och där Youssoufa Moukoko och Jessie Ngamkam båda brände straffsparkar, men där Israel fick med sig en poäng trots att Karzev visades ut halvvägs in i matchen. Därefter kom mästerskapets enda förlust, 0-2 mot England, innan Israel säkrade andraplatsen i gruppen via 1-0-segern mot Tjeckien.

Inte heller Israel är det mest namnkunniga laget, men man har presterat imponerande på ungdomssidan de senaste åren. Israel slutade tvåa bakom England i U19-EM 2022 och kom även trea i U20-VM i Argentina tidigare i år och har några intressanta spelare, där 19-årige Red Bull Salzburg-spelaren Oscar Gloukh ser spännande ut. Vänsterbacken Roy Revivo är avstängd i den här kvarstfinalen, men i övrigt ska alla finnas att tillgå.

Bär hemmafansen Georgien till semifinal?

En intressant, rolig och överraskande kvartsfinal mellan två lag som förtjänat att vara här – och att ett av lagen kommer alltså ta sig till semifinal i U21-EM. Imponerande. Georgien har imponerat snäppet mer och tog sig vidare som gruppvinnare i en knallhård grupp där man visat upp en storslagen motståndskraft och defensiv organisation, samtidigt som man tagit vara på omställningsmöjligheterna som bjudits Dessutom. har man fördel av hemmapubliken. Jag tror vi kommer få se en matchbild där Israel har lite mer boll och försöker bryta ner ett lägre stående och omställningsfokuserat Georgien – vilket Portugal, Belgien och Nederländerna fått lära sig inte är någon enkel utmaning. Jag håller Georgien som knapp favorit, men det kommer bli jämnt och jag kan se en målsnål match. Under 2.5 mål finns till 1,66 hos Expekt. Under 2.5 mål & Båda lagen gör mål – nej finns till 2,08.
This is the stats tab
This is the post tip