Georgien:

Kliver in i EM-kvalet med förhoppning om att nå nationens första slutspel. Georgien stod över första omgången och spelade i stället en träningsmatch mot Mongoliet. Efter att första halvlek något överraskande slutat 1-1 så ökade Georgien takten rejält i den andra halvleken och vann till slut övertygande med 6-1.

Landets storstjärna Kvicha Kvaratskhelia – som under säsongen gjort osannolik succé i Serie A-ledande Napoli, där han varit smått sensationell och öst in mål och assist – stod över träningsmatchen mot Mongoliet och lär således vara utvilad och redo för besöket av Norge. Georgien har gått bra sedan Willy Sagnol tog över förbundskaptensposten. Efter playofförlusten till VM mot Nordmakedonien revanscherade sig Georgien i Nations League där man säkrade avancemang till B-divisionen genom att ha plockat 16 poäng av 18 möjliga i en grupp innehållande Nordmakedonien, Gibraltar och Bulgarien.

Att Georgien kan vara en bökig kvalmotståndare blev Sverige inte minst varse i VM-kvalet, när Sverige föll med 2-0 efter en dubbelsalva från Kvaratskhelia. Även Spanien fick kämpa efter att ha hamnat i underläge och säkrade de tre poängen först långt in på tilläggstiden i bortamötet.

Norge:

Ståle Solbakkens gäng fick en tuff start på EM-kvalet. Först tappade man storstjärnan Erling Braut Haaland, som återvände till Manchester med en skada, sen föll man tungt borta mot Spanien, 0-3, efter att Joselu avgjort matchen med två sena mål. I en klurig grupp med Spanien, Skottland, Georgien och Cypern hyser Norge – som gjort stora framsteg på landslagsscenen de senaste åren, särskilt med Haaland och Martin Ödegaards framfart – ändå stora förhoppningar om att kunna säkra en topp 2-placering i gruppen och därmed ta sig till ett efterlängtat slutspel.

Avsaknaden av Haaland är förstås den stora snackisen – vilket är ett rejält avbräck. Real Sociedads Alexander Sörloth är dock långt ifrån någon dålig ersättare. Lagkapten Martin Ödegaard undvek skada mot Spanien, trots Rodris bryska tackling senast, och kommer förstås spela en nyckelroll här. Kristoffer Ajer missade Spanien-matchen på grund av skada, men i övrigt ska Solbakken ha samma trupp till förfogande.

Norge favorit – men Georgien ska inte underskattas

Norge är favorit i det här mötet, den raka tvåan står i 2,15, men jag tror inte nödvändigtvis det här blir en enkel resa för Norge. Norge är långt ifrån omutbara defensivt – nio insläppta på de fem senaste mot lag som Spanien, Finland, Irland, Serbien och Slovenien och dessförinnan en 3-2-seger mot Sverige på Friends Arena – och med en utvilad Kvaratskhelia i toppslag får Norge se upp. Över 2 mål finns till 1,72 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip