Blåvitt tar emot Malmö FF på måndagen.
Mitt speltips: Under 2,5 mål i matchen. Expekt.

Tungt klassikermöte som alltid är prestigefyllt även om Göteborg varit på dekis senaste åren. Brukar ofta bli rätt så tajta matcher med högt tempo men få målchanser. Med tanke på Blåvitts inledning med noll poäng och gjorda mål tror jag de kommer spela rätt försiktigt i början. Om de bjuder upp till en slags hawaiimatch med öppna landskap där lagen byter boll med varandra gynnas Malmö FF. Så jag kan se framför mig en rätt så tät inledning här med en de lställningskrig. Kommer vara fullsatt med bra stämning på läktarna också, vilket ofta borgar för lite stök i inledningen med en hel del närkampsspel.

Blåvitt saknar skadade Gustav Svensson, vilket är ett defensivt avbräck. Men senast gick nyförvärvet Carlén in på den positionen vilket inte är så mycket försvagning egentligen. Vad värre är - Pontus Dahlberg slog upp sin skada mot Kalmar och missar här. Öppnar för en oprövad slips med allt vad det innebär - Blåvitt bara måste inse att de behöver skydda honom.

Framåt har IFK Göteborg haft det tufft inledningsvis den här säsongen. Skapat några lägen här och där, men kanske inte så mycket tack vare systematik och en uttänkt metod, snarare henom hög press och framåtlutad energi. Det jag sett hittills tror inte jag kommer räcka till särskilt många målchanser mot ett välorgansierat MFF.

Malmö försvarar med bollinnehav

Rydströms Kalmar var ett av seriens bästa försvar. Inte primärt för att de hade bäst spelare individuellt, men för att de var så bollskickliga att de tog hand om bollinnehavet på ett bra sätt. Höll boll så mycket att motståndarna fick jaga och sällan vinna boll i bra lägen. Nu verkar det som han bygger något liknande spel i Malmö, fast med ännu bättre spelare. Släppte till ytterst lite mot Kalmar fram till sitt eget lednignsmål, därefter uppkom ett par-tre ströchanser för smålänningarna. Senast chockade BP Malmö med ett tidigt ledningsmål och de såg även vassa ut i kontringarna sen. Men det blev en väldigt speciell match.

Att Malmö hittills haft rätt stort bollövertag i matcher mot Degerfors (cupen), Kalmar (pemiären) och BP (senast) men fått vänta på utdelningen är nog ingen tillfällighet. Finns bra offensiv spets i laget såklart, men de behöver nog lite mer tid för att allt ska sitta i sista tredjedelen. Nu fastnar inläggen ofta på fel spelare, läpen kommer någon tiondel sent etc. Så trots stort spelövertag har de inte lyckats omvandla det till jättemånga målchanser. Sen tror jag att de kommer lida lite av vårtidigt Ullevi-underlag som kanske inte är golfgreens-kvalitet just nu.

Här ser jag framför mig två riktigt inspirerade lag inledningsvis. Tror som sagt på en del kamp och ställningskrig - ser det ut så lär det här underspels-oddset gå ner rätt tydligt live. Därför tycker jag det är en bra startposition. Även om något lag skulle ta ledningen behöver det inte vara hela världen då Malmö lär hålla boll och döda tid om det är de som gör första målet. IFK lär nog falla hem rätt tydligt och försöka börja spela på sin ledning.

0-1/0-2 eller möjligen 1-1 tror jag på som tänkbara slutresultat här.
This is the stats tab
This is the post tip