Sommarens EM/" target="_blank">Fotbolls-EM närmar sig med stormsteg. Här tar vi en titt på tre av grupperna med fokus på kampen om avancemang till åttondelsfinal. Här kommer mitt EM speltips för gruppspelet.


Uppsnack & rekar (Grupp A)


Grupp A (Odds på att vinna gruppen i parentes):

Tyskland (1,40 hos Unibet )
Schweiz (6,50 hos Unibet )
Ungern (8,00 hos Unibet )
Skottland (9,00 hos Unibet )

I Grupp A finner vi värdnationen Tyskland, som är storfavorit (1,40 hos Unibet ) att vinna gruppen och avancera framför hemmapubliken. Det bör Julian Nagelsmanns mannar ha goda möjligheter att lyckas med och jag tror Die Nationalmannschaft, om man bygger vidare på de fina prestationerna och resultaten från förra landslagssamlingen, kommer göra ett rejält avtryck i den här turneringen efter VM-fiaskot senast. Men bakom Tyskland känns det knallhårt i gruppen, med tre underskattade och bra fotbollslag.

Schweiz är landet som gjort störst avtryck av de tre på senare år, främst under Vladimir Petkovics ledning där man bland annat slog ut Frankrike och tog Spanien till straffar i EM 2020. Schweiz gjorde dock inget imponerande kvalspel där man blev tvåa bakom Rumänien och bara vann fyra matcher i en grupp innehållande Israel, Vitryssland, Kosovo och Andorra och uttåget ur VM i Qatar var smärtsamt, när Murat Yakins mannar krossades med 6-1 mot Portugal i åttondelsfinal. Jag håller i stället både Skottland och Ungern som två nationer som kan överraska här.

Skottland gjorde ett riktigt starkt kvalspel och satte press på Spanien, som man besegrade med 2-0 i hemmamötet efter en dubbelsalva från Scott McTominay, som var glödhet och gjorde 7 mål från sin mittfältsroll i kvalet. Skottland slutade tvåa i kvalgruppen och gjorde det bra som lyckades hålla Erling Haaland och Martin Ödegaards Norge på armlängds avstånd. Steve Clarke har ett högkvalitativt mittfält med spelare som McTominay, John McGinn, Billy Gilmour med flera, även om skadade Bologna-succén Lewis Ferguson kommer saknas.

Jag tror dock Ungern är allra bäst rustat för att skrälla här. Den klassiska fotbollsnationen, som rönte så enorma framgångar och revolutionerade sporten under främst 1950-talet, har inte haft mycket att säga till om på den stora internationella scenen – fram till nu. Med italienaren Marco Rossi på tränarbänken har Ungern gjort riktigt fina resultat på sistone. Ungern vann sin kvalgrupp utan att förlora en enda match och gjorde framför allt starka prestationer i Nations League där Ungern slog England två gånger om – inklusive 4-0 borta – och plockade fyra pinnar mot Tyskland. Rossi har fått ihop ett starkt och svårslaget kollektiv som är trygg i sin 3-4-3-/3-5-2 och som också besitter spets, framför allt i form av Liverpoolstjärnan Dominik Szoboszlai, som jag länge varit svag för och som faktiskt presterat ännu bättre i landslagströjan. Ungern är inte det mest namnkunniga laget (Peter Gulasci, Willi Orbán, Rolland Sallai, Adam Nagy, Attila Szalai är gedigna fotbollsspelare men skrämmer nog inte slag på gemene fotbollsfan), men ett kollektiv att räkna med och jag tror mycket väl att Ungern kan överraska här.

Förhandstips: Ungern Topp 2 till 2,30 hos Unibet


Grupp B (Odds på att vinna gruppen i parentes):

Spanien (1,80 hos Unibet )
Italien (3,00 hos Unibet )
Kroatien (5,50 hos Unibet )
Albanien (26,00 hos Unibet )

Det är väl inget snack om att Grupp B får klassas som ”Dödens grupp” i 2024 års Europamästerskap. Albanien, med Sylvinho på tränarbänken, står inför en stentuff utmaning att stångas med kontinentala fotbollsbjässar som Spanien, Italien och Kroatien i vad som blir landets blott andra EM-turnering.

Spanien vann Nations League 2022/23 efter att ha besegrat just Kroatien i final, och Italien i semifinal, och jag håller Luis De la Fuentes lag snäppet högre än konkurrenterna även denna gång. Spanien är måhända inte lika namnstarkt som tidigare vinnarupplagor med Real Madrid- och Barcelonastjärnor som Andrés Iniesta, Xavi, Sergio Busquets, Sergio Ramos, Xabi Alonso med flera, men jag tycker ändå Spanien har ett högkapabelt lag. Manchester Citys mittfältsmagnifico Rodri är kanske den stora stjärnan, och jag håller Rodri som bäst i världen i sin disciplin. På mittfältet har han sällskap av en väldigt fin spelare i Real Sociedads Martín Zubimendi och, om han hinner återfinna formen efter en skadedrabbad säsong och lite stökig senvår, Pedri som håller hög klass. Skadade Gavi är förstås ett rejält avbräck, men Fabián Ruíz, Oihán Sancet, Álex Baena, Aleix García, Fermín López med flera finns fullgoda alternativ. På målvaktssidan finns både David Raya och Unai Simón och i backlinjen fyller Aymeric Laporte fortsatt en viktig roll, trots flytten till Saudiarabien. Laporte har sällskap av spelare som Barcelona-supertalangen Pau Cubarsi, Pau Torres, Robin Le Normand, Daniel Vivian, Dani Carvajal och Bayer Leverkusens formtoppade vänsterback Alex Grimaldo. Lamine Yamal har slagit igenom fullt ut i både La Liga och La Roja i offensiven, där han tillsammans med namn som Nico Williams, Dani Olmo, Mikel Oyarzábal flankerar
Álvaro Morata, som trots en tung vår i Atlético Madrid fortsatt ser ut att vara förstaval i anfallspositionen för De la Fuente.

Även om det finns en logik i att Spanien inte är absolut favorittippat till att vinna mästerskapet så tycker jag ändå att La Roja känns snäppet vassare och mer gediget än bjässekonkurrenterna i Grupp B. Kroatien spelade som sagt Nations League-final i fjol, kom tvåa i VM 2018 och åkte ut i semifinal mot blivande världsmästarna Argentina i VM i Qatar. Det är ett lag med kvalitet – Luka Modric, Josko Gvardiol, Mateo Kovacic – men det är också ett lag som fortfarande befinner sig i en pågående generationsväxling. Modric är fortfarande en fenomenal fotbollsspelare, men är 38 år gammal och gör inte 90 minuter vecka efter vecka i Real Madrid. Backlinjen har inte samma kvalitet bortsett från Gvardiol och Josip Juranovic, möjligtvis. Marcelo Brozovic har checkat iväg till Saudiarabien och offensivt finns inte de självklara stjärnorna, även om Kroatien fortsätter vara ett gediget och svårslaget fotbollslag. Regerande Europamästarna Italien genomför också generationsväxling efter rutinerade pjäser som Giorgio Chiellini, Marco Verratti, Lorenzo Insigne, Leonardo Bonucci och finner fortfarande fotfästet under duktige Luciano Spalletti, som tog över på förbundskaptensposten efter Roberto Mancini. Italien har ett bra lag med en solid kärna från Inters scudettogäng, men det finns fortfarande frågetecken kring offensiven och huruvida Gianluca Scamacca kan ta med vårformen från Atalanta även i Gli Azzurri-stass. I en öppen grupp, som garanterat kommer bli tajt och bjuda på idel intressanta matcher, håller jag ändå Spanien på en något högre nivå än övriga lag.

Förhandstips: Spanien gruppsegrare till 1,80 hos Unibet

Grupp D (Odds på att vinna gruppen i parentes):


Frankrike (1,55 hos Unibet )
Nederländerna (3,75 hos Unibet )
Österrike (9,00 hos Unibet )
Polen (11,00 hos Unibet )

Vi hoppar vidare till Grupp D för vårt sista nedslag i gruppspelet för den här texten. Här har vi Kylian Mbappés Frankrike som storfavorit, och det ska nog till ett monumentalt misslyckande från Didier Deschamps mannar om det inte ska bli avancemang för kvalitetsfyllda Les Bleus som föll på straffar mot Argentina i VM-finalen för två år sedan. Vi förbiser Frankrike en aning i den här texten och fokuserar mer på kampen om vilken nation som gör Frankrike sällskap vidare från gruppen, där främst Nederländerna och Österrike väntas göra upp.

Nederländerna är knapp andrahandsfavorit – 1,65 på avancemang – och är ju en fotbollsnation med tung meritlista historiskt sett. På senare år har det dock varit betydligt mer sparsmakat på framgångsfronten för Oranje, sedan VM-bronset under Louis van Gaal 2014. Nederländerna bommade EM 2016 och VM 2018, åkte ut mot Tjeckien i åttondelsfinal i EM 2020 och så senast i VM blev det, på nytt under Van Gaal, uttåg i kvartsfinal. Ronald Koeman är nu tillbaka på förbundskaptensposten, en tränare jag aldrig hållit särskilt högt om jag ska vara brutalt ärlig, och Nederländerna har en spännande generation av spelare på gång med Sven Botman, Jeremie Frimpong, Micky van de Ven, Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch, Xavi Simons och Cody Gakpo. Lägg därtill Nathan Aké, Virgil van Dijk, Frenkie de Jong – som dras med skadebesvär men väntas vara med i truppen som tas ut nästa vecka - dessutom.

Det finns tveklöst talang, och ett framtida väldigt bra fotbollslag, men Koeman har inte riktigt fått det att stämma mot tuffare motstånd. Nederländerna blev rejält slagna i båda mötena mot Frankrike i EM-kvalet – 0-4 i ena – och har på sistone förlorat mot Kroatien och Italien i Nations League-slutspelet, samt mot Tyskland i en träningsmatch under mars landslagssamling. Det finns även fortsatt lite frågetecken anfallsrollen där Memphis haft skadebekymmer och där Wout Weghorst och Brian Brobbey är alternativ, snarare än Bolognas Joshua Zirkzee som, sin oerhört fina Serie A-säsong till trots, inte ser ut att få en plats i truppen. Det är många bitar som ska falla på plats om det ska flyga för Koeman.

I stället tror jag att Österrike kan orsaka stora bekymmer för alla lag i gruppen, och mycket väl finna en väg till avancemang. Österrike har genomgått en fotbollsrevolution under fotbollsprofessor Ralf Rangnick, vilket Sverige fick erfara från första parkett i EM-kvalet där Österrike var överlägset Janne Anderssons blågula landslag och säkrade avancemang från gruppen. Österrikes landslag är inte det mest namnkunniga – David Alaba, Marcel Sabitzer, Xaver Schlager, Konrad Laimer, Christoph Baumgartner är kanske de stora namnen, ackompanjerat av ungtuppar som Lens talangfulle mittback Kevin Danso, Patrick Wimmer, Nicolas Seiwald, bland annat. Men stjärnan i Österrike är kollektivet och metodiken. Likt alla lag där Rangnick verkar har han format sitt Österrike enligt den spelmodell han föredrar och som han så framgångsrikt inkorporerat i Red Bull-koncernen och Hoffenheim, bland andra med en väldigt vertikal, rak fotboll. Österrike besegrade Tyskland i våras, pressade Belgien över båda mötena i EM-kvalet och har stadigt blivit bättre under Rangnicks ledning, som nyligen även nobbade Bayern München för att fortsätta på förbundskaptensposten. Jag tror svårslagna, resoluta Österrike har goda möjligheter att överraska i gruppspelet och att Rangnicks gäng mycket väl kan knipa avancemang på Nederländernas bekostnad. Det fjärde laget i gruppen är Polen, som haft en blytung period och som med minsta möjliga marginal – efter att Fernando Santos sparkades efter ett miserabelt kval och ersattes av Michal Probierz – lyckades ta en plats till EM efter straffar mot Wales.

Förhandstips: Österrike Topp 2 till 2,25 hos Unibet
This is the stats tab
This is the post tip