Serieledande Hammarby tar emot jagande AIK på Tele2 Arena. Två lag med ett gemensamt mål som stavas Europa. Vårsäsongens hetaste derby, utan tvekan.

Tabell:
1. Hammarby 9 8 1 0 24/12 25p
2. AIK 9 5 4 0 14/5 19p

Hammarbys inledning på denna säsongen sticker ut. 23/25 möjliga poäng och en målproduktion som heter duga. Många menar att Hammarby har haft turen med sig, inte bara en gång. Några uddamålssegrar där avgörande målet i vissa fall har kommit på övertid. Derbysegern mot Djurgården och borta mot IFK Göteborg till exempel. Mot Örebro fick "Bajen" även spela med numerärt överläge i mer än 50 minuter, efter det omdiskuterade röda kortet på Kennedy Igboananike. Vilket bidrog till att Hammarby kunde vända på steken och åker hem med tre poäng från Behrn Arena.
Vad är det som händer i laget från Södermalm då och hur länge kommer det att vara?
Hammarby kommer vara med och slåss i toppen, det är jag säker på. SM-guld? Det får dagens derby svara på.
Faktum är att laget har ett offensiv som ser väldigt bra ut i år. Jiloan Hamad och Pa Dibba hittar nätmaskorna på beställning. Så även Muamer Tanković och Nikola Đurđić.
Så fort de vinner bollen är det 4-5 man som springer i 180. Det är en attraktiv fotboll, som skiljer sig från AIK:s. Djurdjic var inne på att AIK kommer spela på Hammarbys misstag. Ligger något i det.

"Bajen" är också väldigt flitiga på att vända matcher från underläge till poäng.
Det har vi sett i tidigare derbyn men också i denna inledning säsongen. Till exempel i matcher som Göteborg, Häcken, Örebro och Malmö. Väldigt psykiskt starka.
Problemet ligger hos försvaret. Hammarby har släppt in flest mål av alla topp-sju-lag. Skador och ingen hundraprocentig kemi i mittbacksparet har lett till att de har svårt att spika igen kassen. Johan Wiland gör sitt och gör det med kvalité rakt igenom.

AIK imponerar även de. Trots SVIDANDE avbräck, både inför men också under säsongen, ser laget svårbesegrade ut och väldigt stabila.
Syns att AIK gillar att kontrollera och styra matcher, till 100%.
Det är ingen målmaskin som Hammarby men misstagen inom spelet är ytterst få.
Två raka kryss mot Elfsborg och Östersund hemma har gjort att Hammarby fått ett litet försprång. Funkar inte om laget i toppen håller tempot uppe. Extra tungt om de förlorar idag. Då skiljer det nio poäng. Ångest.
En eloge till Rikard Norling. På det sätten han har fått tåget att rulla trots flera tunga skador och med all rullans på spelarpositionerna. Prestationer från spelare som Alexander Milošević, Kristoffer Olsson och Anton Salétros har sannerligen betytt mycket. Även Nabil Bahoui har vaknat till och är en fara för samtliga lag i straffområdet.

Tycker försvaret hos laget från norra Stockholm har imponerat enormt. Trots det så tror jag dagens motstånd kan hitta sin väg igenom. Ser Hammarby som Allsvenskans Liverpool. Full fart framåt och absolut noll koll bakåt (viss överdrift).
Att "Bajen" har släppt in flest mål av alla topp-7-lag säger mycket. Kommer det bli målsnöret som laget snubblar på?
Med det sagt, oddset på att båda lagen hittar nätmaskorna är alldeles för högt.

Möjliga startelvor (Hammarbys bekräftad):
Hammarby: Johan Wiland; Sandberg, Paulsen, Fällman, Solheim, Junior, Fenger, Tankovic, Djurdjic, Hamad, Dibba.
AIK: Janosevic; Milosevic, Karlsson, Jansson, Sundgren, Adu, Olsson, Bahoui, Goitom, Elyounossi.

SPEL: Både lagen gör mål till 1.87x
Hos FastBet – med 2/5 units

www.spreadsheet.se/holmbergake

Twitter@ Holmbergake


This is the stats tab
This is the post tip