Östersunds FK gästar Hammarby IF, i ett möte med två lag som sviktat en aning i form sedan sommaruppehållet, under söndagseftermiddagen. Trots intressanta nyförvärv och fin hemmastatistik för Hammarby, ser jag gästerna som favoriter till vinsten, särskilt med svidande avstängningar på målskyttar.

____________________________________________

***Statistik***

7) Östersunds FK 18 7-7-4 25–22 (+3) 28
10) Hammarby IF 18 6-6-6 25–23 (+2) 24

Hammarbys matcher sedan uppehållet:

0–2 BK Häcken (B)
3–1 Örebro SK (H)
0–3 IF Elfsborg (B)
2–1 IF Elfsborg (H)
0–1 J-Södra (B)
1–2 BK Häcken (H)

Östersunds matcher sedan uppehållet:

2–2 AIK (B)
1–1 J-Södra (H)
2–1 Djurgårdens IF (H)
0–3 Djurgårdens IF (B)
0–0 Halmstads BK (H)
0–0 GIF Sundsvall (B)

___________________________________________________

***Analys***

– Hammarby IF

Med tolv återstående matcher ligger Bajen på en mittenplacering i ett skede där varken Europaplatserna eller nedflyttningskris känns nära. Visst fanns det förhoppning och tro att Hammarby kunde klättra platser under sommaren efter stundtals imponerade spel, men lika snabbt har plattmatcher gjorts därefter. Ojämnheten har fått sportchef Jesper Jansson att agera, och förstärkningar har kommit framförallt i form av Muamer Tankovic, Sander Svendsen samt Johan Wiland – samtliga tillgängliga för spel och har kvalité nog att påverka matcher.

Det är svårt att recensera Hammarbys säsong samt resultat, med ett gott hemmafacit samt ett sämre bortafacit kan vi med hjälp av motstånd visa att laget visst tagit poäng mot 'sämre', men haft tuffare att prestera mot mer etablerade lag. Tänk om alla lag kunde visa liknande statistik, vad enkelt betting vore då.

Framåt har Hammarby haft mycket nytta av djupledssnabba Pa Dibba, som leder interna skytteligan på 6 mål, och mittfältaren Björn Paulsen – som ligger tvåa i samma liga på 5 mål. Men båda saknas tyvärr på grund av avstängningar till söndags möte. Det är två riktigt jobbiga tapp då tränare Jakob Michelsen mycket väl vet vad han får av duon annars.

***
– Östersunds FK

Graham Potters succégäng vann Svenska Cupen, fullt rättvist, i våras och fick därför deltaga i förenings första internationella kvalspel. Där har det, återigen överraskande, gått över förväntan då bland andra giganterna Galatasaray slagits ut över två möten. Det har däremot påverkat resultaten i Allsvenskan och antal inspelade poäng i sommar har varit en missräkning. Med det sagt har Östersund förtjänat fler poäng, de två senaste oavgjorda matcherna hade Jämtlandslaget övertag, men tveksam straffspark i slutminuterna senast har tagit hårt. Får laget med sig marginaler i matchen även i seriespelet så är topp 3 inte alls långt bort, varken på pappret (3 poäng ifrån AIK) eller i teorin.

Få förändringar har Östersund gjort under sommarfönstret – mycket tack vare att spelarna nämnt trivsamhet som faktor till fortsatt spel i klubben trots flera anbud utifrån. I veckan fick dock Darijan Bojanic lämna för Helsingborgs IF för vilka han var utlånade ifrån, och istället plockades Patrick Kpozo från AIK in.

Nästa match i Europakvalet är på torsdag borta i Grekland. Jag tror Östersund är väldigt måna att gå in med matchen med gott självförtroende och lär knappast spela 'mellanmatch' mot Hammarby. Vi har även sätt att Östersunds trupp är imponerande bred, där trots åtta förändringar från segermatchen mot Galatasaray till Djurgårdsmötet ändå slutade i vinst. Kvalité finns.

***Slutanalys***

Hammarby IF har, med sina förstärkningar, en fin trupp att tillgå under hösten. Men med två av sina främsta och jämnaste spelare så här långt avstängda; kanske det blir några förändringar för mycket så här tätt på inför match. Dessutom har laget haft svårigheter mot duktigt spelande lag, vilka Östersund sannerligen är.

Östersund kommer in till mötet med självförtroende och jämnhet i såväl spelidé som kvalité. Jag tror på en jämn matchbild men där svårbesegrade ÖFK ändå får hållas till favoriter.

Spelet 'Östersund vinner – men pengarna tillbaka vid oavgjort' finns på Unibet för väldigt spelvärda @1.92 i odds.

Lycka till vid rygg!

This is the stats tab
This is the post tip