Årets popplag i chilenska ligan heter Huachipato.
Klubben från södra Chile har bjudit stundtals på champagnefotboll och är just nu i serieledning trots begränsad budget.
Trotjänaren Cris Martinez leder lagets poängliga med 5 + 3, men laget är inte på något sätt beroende av varken honom eller någon annan specifik spelare. Poängen är i övrigt välspridda bland spelarna i truppen och det är kollektivet som imponerar allra mest, framförallt när man är bollförande.

Tränaren Gustavo Alvarez har fått alla spelare att dra åt samma håll och precis varje spelare visar prov på gott självförtroende på planen.
Men, trots serieledning och fin fotboll har Huachipato inte jätteimponerande underliggande stats, men dessa varierar också beroende på källa.
Statsen förtäljer dock inte hela storyn då Huachipato ofta dominerar matchbilden, men kommer väl antagligen inte till avslut så ofta som man förväntar sig sett till bollinnehav.

Så offensivt balanserade som Huachipato är så lever de ofta farligt bakåt, men de har lyckats hålla tätt tack vare en bra sista utpost i form av Castellon.

Personligen har jag svårt att se Huachipato hålla hela vägen, men skulle de lyckas hålla spelet på samma nivå över säsongen så kommer de absolut att haka med i toppen.

Nykomling med problem

Magallanes är nykomlingar i chilenska högstadivisionen efter ett fint 2022 där de både knep direktplatsen upp till Primeran och vann chilenska cupen.
I och med cupsegern kvalificerade sig Magallanes också Copa Libertadores-kvalet.
Väl där räckte de inte till utan åkte ut mot colombianska Independiente Medellin.
Som plåster på såren blev man direktkvalificerade till gruppspelet i Copa Sudamericana.

Att ens få ta del av dessa utmaningar är vanligtvis otänkbara för nykomlingar, men där står alltså Magallanes idag.
Hur det går? Som förväntat får man väl ändå säga.
Magallanes mediokra trupp har hittills misslyckats rejält med att slåss på två fronter. De ligger just nu sist i Primera Division och har börjat Copa Sudamericanan med 1 kryss och 1 förlust.

Magallanes kommer till denna match med 3 raka förluster i bagaget.
Vidare så ligger en viktig midweek hemmamatch i horisonten mot Cesar Vallejo, en måstematch om de ska ha någon chans att ta sig vidare från gruppspelet.

Resandet har slitit en del på spelarna (höghöjdsmatch i Quito för en vecka sedan) och man har haft svårt att tända till i serielunket.

Jag håller Huachipato som det starkare laget och bör ha bra chans med tanke på Magallanes spelschema.

Huachipato vinst spelas till 2x pengarna hos Nordicbet .

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip