Inter:

Inter kliver in i kvartsfinalreturen på Giuseppe Meazza i Milano med ett mycket bra utgångsläge efter 2-0-segern i Lissabon förra veckan. Inter stod för en väldigt professionell insats – som stod i bjärt kontrast mot hur det ofta sett ut i ligaspelet för Nerazzurri – och hade en förvånansvärt bekväm resa på Estádio da Luz. Inter försvarade oerhört fint och solitt och var bekväma med att tillåta Benfica att ha bollinnehavet, samtidigt som man ställde om och hotade i sina omställningar. Nicolò Barella gjorde 1-0 med en energilöpning från sin mittfältsposition och kunde förvalta en oerhört läcker framspelning från Alessandro Bastoni. Lukaku kunde sedan göra 2-0 från straffpunkten och ge Inter en klar fördel inför returen.

Kritiserade Inter-tränaren Simone Inzaghi lyfts ofta upp som en duktig cuptränare, men i helgens ligaspel återgick Inter till normen som rått i klubben under egentligen hela säsongen. Inter föll hemma mot nykomlingen Monza, 0-1, och åkte därmed på sin elfte förlust för Serie A-säsongen och i ligaspelet har man visat upp en bedrövlig form med fyra förluster och ett kryss på de fem senaste. Inter är nu nere på femte plats i Serie A och riskerar att gå miste om en plats till nästa års Champions League.

Inzaghi roterade sitt lag en del mot Monza. Han bytte, sin vana trogen, anfallsparet och lät Lukaku och Joaquín Correa starta. Inter mäktade med 1.71 i xG, men blev än en gång mållösa. Trots att Inter skapar chanser så har man oerhört svårt att förvalta dem. Jag tror vi kommer få se en matchbild som är ganska lik första mötet, även om Inter nu är hemmalag, där Benfica tillåts ha mer boll samtidigt som Inter försvarar och försöker hota i omställningsspelet. Milan Skriniar är fortfarande skadad och det finns frågetecken för Stefan de Vrij, som klev av mot Monza, i övrigt har Inzaghi fullt tillgängligt manskap.

Benfica:

Det är ingen underdrift att påstå att Benfica genomlevt en rentav horribel dryg vecka. Förlusten i rivalmötet hemma mot Porto följdes upp med en plattmatch mot Inter, 0-2, i första mötet och rundades av med en tredje förlust i följd i helgen mot Chaves. Benfica tryckte på för en seger och hade en hel del chanser – 2.05 i xG och fina chanser för både Goncalo Ramos och António Silva – men i stället för segermål fick man ett i baken i matchens döende sekunder när veteranmittbacken Nicolas Otamendi gjorde ett misstag och Issah Abbas kunde göra 1-0 i den 94:e matchminuten.

Mardrömsvecka minst sagt och i stället för att mer eller mindre säkra ligatiteln har Benfica plötsligt bara fyra poängs försprång ner till Porto, och riskerar uttåg ur Champions League.

Jag måste säga att jag var mäkta besviken på Benfica i första mötet mot Inter. Benfica hade bollinnehavet och styrde spelet, men bortsett från några korta sekvenser i första halvlek så gick det inte alls att känna igen det Benfica som under Roger Schmidt gjort en så fantastisk fin säsong både i Europa och ligan. Benfica uppträdde lite pojkaktigt och vekt i jämförelse med Inter, som såg trygga ut i sina försvarspositioner och som gladeligen tillät portugiserna att äga boll, samtidigt som man ställde om effektivt. 0-2 är ett tufft utgångsläge att försöka vända. Jag tycker Schmidt gick bort sig lite taktiskt efter Nicolò Barellas ledningsmål. Schmidt valde att plocka av defensive mittfältaren Florentino Luís och i stället sätta in David Neres – som lite överraskande fick inleda på bänken till förmån för Fredrik Aursnes. Ett offensivt byte, förstås, men jag tycker inte alls det fungerade. Benfica tappade balans och initiativ och hade svårare att båda kontrollera bollen och Inters omställningar, vilket till slut resulterade i att Romelu Lukaku kunde göra 2-0 från straffpunkten. João Mario, som varit Benficas bästa spelare den här säsongen, gjorde en riktigt blek insats och behöver vara mer framträdande – precis som Ramos och Rafa Silva – om Benfica ska ha några förhoppningar om att kunna vända i returen.

Otamendi är tillbaka från avstängning och lär starta bredvid unge Silva i mittlåset. Högerbacken Alexander Bah är dock fortfarande skadad, precis som Julian Draxler.

Inter kan inte slappna av – Benfica kan sprattla till trots tufft utgångsläge

Benfica kan inte göra en lika blek insats som senast och Roger Schmidts lag besitter kvaliteter nog för att hota Inter. Kan Monza bortaslå Inter kan ett Benfica med Goncalo Ramos, João Mário, Rafa Silva och David Neres också skaka liv i det här mötet. Jag förväntar mig att Inter kommer försöka försvara djupare och hota i omställningsspelet, men får Benfica hål på Inter – och det har man kapacitet nog att göra – så kan det börja skaka i ett Inter-bygge som jag inte vill hålla i när det blåser. Med 2-0 från första mötet är Inter förstås storfavorit att säkra avancemang, men Inzaghis gäng har varit så oerhört upp-och-ned under hela säsongen att det är svårt att veta exakt var man har dem. Målmässigt har man inte imponerat de senaste veckorna, men Inter har skapat betydligt fler högkvalitativa målchanser än vad målprotokollet visar - och vi såg senast hur italienarna kunde hota Benfica i omställningarna. Båda lagen gör mål finns till 1,76 hos Pinnacle och Över 2.5 mål finns till 1,93.
This is the stats tab
This is the post tip