Super Sunday bjuder på Derby d’Italia mellan de två scudettokombattanterna Inter och Juventus. Stekhett!

Inter:

Inter toppar fortsatt Serie A med en poängs marginal ner till söndagens motståndare Juventus. Enligt mig har Inter varit Italiens solklart bästa lag den här säsongen, men Juventus hänger envist i och plockar sina poäng i stadig takt vilket gör att det här mötet på Giuseppe Meazza blir extra viktigt. Säsongens tidigare Derby d’Italia i Turin slutade 1-1.

I Nerazzurri är i fin form med fem raka segrar i alla turneringar, där man pausade Serie A-lunken med en tripp till Riyadh där Inter vann Supercoppa Italiana. Senast besegrade Inter Fiorentina på bortaplan med 1-0, trots att viktiga mittfältsduon Hakan Calhanoglu och Nicolò Barella saknades. Prestationen var måhända inte den bästa och Fiorentina gjorde en fin match, men det väger ändå tungt att lagkapten Lautaro Martínez då kan kliva fram och säkra tre viktiga pinnar.

Kristjan Asllani och Davide Frattesi gjorde dugliga insatser i Florens, men med Calhanoglu och Barella tillbaka från avstängning kommer de så klart kliva tillbaka i startelvan. I övrigt är skadeläget utmärkt, där endast Juan Cuadrado missar.

Juventus:

Jag tycker Inter är Italiens bästa lag, men jag måste påtala att jag är oerhört imponerad av den säsongen som Juventus hittills presterat. Det är inte alltid vackert eller flärdfullt, men Max Allegri har på nytt fått ihop ett oerhört, oerhört svårslaget lag som besitter den där förmågan att finna vägar till seger. Flera unga spelare – Andrea Cambiaso och supertalangen Kenan Yildiz främst – har tagit kliv, defensiven är solid, kollektivet är taktiskt väldrillat och på sistone har en skadefri Dusan Vlahovic börjat visa upp målsinnet och kvaliteten som fick Juve att betala dyrt för att värva serben från Fiorentina för ett par år sedan.

Juventus har, precis som Inter, bara förlorat en ligamatch den här säsongen. Senast blev det dock poängtapp hemma mot nästjumbon Empoli efter att Arkadiusz Milik dragit på sig ett klumpigt rött kort efter 18 minuter. Juve såg ändå ut att kunna vinna, efter Vlahovics 1-0-mål, men Tommaso Baldanzi (som på deadline day flyttade till Roma) kvitterade med ett välplacerat distansskott från utanför straffområdet.

Milik är förstås avstängd här och att Paul Pogba och Nicolò Fagioli är out behöver inte ens nämnas. Moise Kean är skadad men Allegri får tillbaka Adrien Rabiot, som lär kliva tillbaka på mittfältet, och Federico Chiesa. Frågan är hur den sistnämndes status är dock, och det skulle inte förvåna mig om Allegri väljer att starta med unge Yildiz som parhäst till Vlahovic.

Oerhört viktigt Derby d’Italia

Oerhört mycket står förstås på spel i det här mötet, med en poäng som separerar lagen i tabelltoppen. Inter är välförtjänt favorit på hemmaplan, men Juventus är envist och välorganiserat och kommer inte bli lätt att forcera. Jag har svårt att se något annat än att det här kommer bli en låst och taktisk match mellan två lag som absolut inte vill skänka någonting till motståndarna. Inter kommer föra initiativet och försöka låsa upp ett lågt stående Juventus. Även om det skulle trilla in ett relativt tidigt mål åt endera håll kan jag inte se framför mig att den matchbilden förändras och blir förbytt mot en öppen, böljande match. Låst, taktiskt, drag och motdrag, känslorna utanpå skjortorna – ett Derby d’Italia som det ska vara. Under 2.25 mål finns till 1,86 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip