Inter:

Har ett magnifikt utgångsläge inför Derby della Madonnina-returen mot Milano-rivalen AC Milan efter att ha vunnit första mötet med 2-0. Inter var det klart, klart bättre laget i det första mötet och även om en tvåmålsledning är ett mycket fint utgångsläge att ha med sig in i returen så upplevde jag att styrkeförhållandena lagen emellan på planen snarare vittnade om att Inter var närmare större segersiffror än vad Milan var 2-1.

Simone Inzaghi har blivit mer och mer känd som en cuptränare i Inter och han har nu chansen att ta I Nerazzurri till klubbens andra final här på vårkanten, efter att man även säkrat Coppa Italia-final för andra året i rad. I helgen tog Inter en viktig trepoängare när Sassuolo besegrades med 4-2, och den femte ligasegern i följd förde Inter upp på tredjeplatsen i den täta Champions League-striden i Serie A. Inter har träffat formen rätt när det betyder som mest och mot Sassuolo kunde Inzaghi – som förfogar över en betydligt bredare trupp än Stefano Pioli – rotera sitt lag kraftigt. Nästintill hela startelvan var utbytt – endast Henrikh Mkhitaryan, Federico Dimarco och Francisco Acerbi startade även mot Milan i onsdags – och ändå kunde man vinna tryggt och Romelu Lukaku, som var petad till förmån för Edin Dzeko i derbyt, fortsatte visa upp fin målform med två nya mål.

Det är således ett utvilat Inter med gott självförtroende som äntrar San Siro på tisdagsaftonen för att säkra en Champions League-plats – vilket man bör ha goda möjligheter till.

Milan:

Har ett riktigt tufft utgångsläge inför returen med ett tvåmålsunderläge att vända – dessutom på ett San Siro som kommer bada mer i blåsvart än rödsvart, när Inter står som hemmalag. Jag var lite förvånad över hur underlägset Milan var Inter i det första mötet, där Piolis lag inte alls fick till det och det man-man-betonade angreppssättet inte alls föll väl ut. Även om Milan var mer bollförande så hade man frapperande svårt att hitta vägar igenom och offensiva nycklar som Brahim Diaz och Olivier Giroud var isolerade, utan att kunna sätta sin prägel på matchen. Det blev bara än mer åskådliggjort när Ismaël Bennacer tvingades kliva av skadad och Diaz, som var Milans farligaste spelare, flyttades in i nummer tio-rollen utan att bli mer involverad i spelet. Defensivt hade Milan det också tufft mot Inter som var klart bättre och tyngre centralt i banan och som med lätthet avancerade i planen.

Helgen gav inte heller några upplyftande nyheter för Milan, som var bleka i en jämn tillställning borta mot nedflyttningshotade Spezia som tog tre blytunga pinnar i 2-0-segern med två mål under den avslutande kvarten. Milan kommer därmed allt längre från Champions League till nästa säsong och får kanske snarare sikta in sig på att hålla lagen jagande lagen bakom sig under avslutningen. Pioli förfogar inte alls över samma breda trupp som Inzaghi gör och kunde inte alls rotera sitt lag lika mycket. Därmed startade nyckelspelare som Mike Maignan, Fikayo Tomori, Simon Kjaer, Theo Hernández, Sandro Tonali och Brahim Diaz, samtidigt som Inter vilade sina startspelare.

- Det återstår inte många möjligheter för oss att göra det här till en positiv säsong. Vi måste tro att vi har en chans att slå Inter, sa Pioli efter 2-0-förlusten mot Spezia.

Om Rafael Leão kommer till spel är det en rejäl boost inför returen, i skrivande stund är portugisen alltjämt ett osäkert kort och han var inte involverad i någon av matcherna den gångna veckan.

Inter klart bättre i första mötet – säkrar finalplatsen

Inter har besegrat Milan tre gånger sedan årsskiftet. 2-0, 1-0 och 3-0, och man har varit det klart bättre laget i samtliga tillställningar. Jag tycker Inter var fullständigt bekväma i derbyt förra veckan och dominerade tillställningen i egentligen alla spelfaser. Trygga defensivt i försvarsspelet, övertag centralt och kom till en hel del farligheter. Inter är mer utvilat efter helgen, jämfört med Milan som inte kunde rotera lika mycket

Ettan finns i skrivande stund till 2,04 hos Pinnacle . Inter -0.25 finns till 1,75 och har sjunkit en hel del de senaste dagarna.
This is the stats tab
This is the post tip