Vi är framme vid semifinal i Asiatiska mästerskapen där värdnationen och regerande mästarna Qatar under onsdagen tar emot Iran med en finalplats i potten.

Iran:

Det bjöd på stor dramatik när Iran slog ut fyrfaldiga mästarna Japan i kvartsfinalen. Japan tog ledningen innan Iran vände i den andra halvleken och vann med 2-1 efter ett sent, sent avgörande från Alireza Jahanbakhsh, som slog till först i den 96:e minuten med en avgörande straffspark.

Iran får tillbaka Portos anfallsstjärna Mehdi Taremi, som missade kvartsfinalen med avstängning, och har en ganska namnkunnig offensiv uppställning med namn som Sardar Azmoun, Taremi, Jahanbakhsh och Saman Ghoddos. Iran vunnit samtliga matcher på vägen till semifinalen där det efter premärsegern, 4-1, mot Palestina blivit idel jämna bataljer med uddamålssegrar mot Hongkong, Förenade Arabemiraten, straffseger mot Syrien i åttondelsfinalen och så 2-1-segern mot Japan i kvarten senast. Sadegh Moharrami ser ut att missa semifinalen och det finns även frågetecken för Majid Hosseini.

Qatar:

Värdnationen Qatar är första regerande mästare att ta sig förbi kvartsfinalen i Asiatiska mästerskapen sedan 2007 och framför hemmapubliken hoppas kunna triumfera framför hemmafansen och ta sig till en andra final i följd. Efter ett behagligt gruppspel med segrar mot Libanon, Tadzjikistan och Kina slog man ut Palestina i åttondelsfinalen, 2-1, innan det blev betydligt bökigare i kvartsfinalen. Qatar tog ledningen mot Uzbekistan genom Hassan Al-Haydos efter en knapp halvtimme. Uzbekistan stod dock upp riktigt bra och tog välförtjänt matchen hela vägen till förlängning och straffläggning, där värdnationen drog det längsta strået och vann 3-2.

Qatar behöver upp ytterligare någon nivå för att ta sig förbi Iran och mot ännu en final. Tíntín Marquez lag har historiskt haft det tufft mot Iran, som man inte besegrat på tio matcher – varav de sex senaste slutat med förlust.

Iran favorit – men värdnationen ger sig inte lättvindigt

Jag köper att Iran kliver in i den här semifinalen som favorit. Det lite mer namnkunniga laget har mer firepower och har rejäl plusstatistik mot just Qatar de senaste åren. Jag tycker dock Iran blir lite för stor oddsmässig favorit här. Qatar har hemmapublikens backning och de regerande mästarna har visat sig kapabelt att böka sig fram i slutspel och jag tror Iran kommer få slita för att brotta ned värdnationen. Qatar +0.75 kan vara ett alternativ till 1,92 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip