Åge Hareide inleder sin sejour som isländsk förbundskapten med en viktig match mot Slovakien – innan Portugal sedan väntar på tisdag.

Island:

Har inte haft särskilt mycket framgångar att fira på landslagssidan på sistone och efter de enormt imponerande åren som kulminerade i en kvartsfinal i EM 2016 och att man tog sig till VM 2018 i Ryssland så har den lilla önationen inte gjort lika mycket väsen av sig på den stora fotbollsscenen.

Island inledde EM-kvalet minst sagt tufft med en 3-0-förlust mot Bosnien/Hercegovina innan man därefter fick islossning – pun very much intended – och besegrade Liechtenstein borta med 7-0. Nu väntar betydligt tuffare motstånd i form av Slovakien, som tillsammans med Bosnien utgör den tuffaste utmanaren till Island om en topp två-placering, där Portugal redan är storfavorit i gruppen. Island har vunnit 4 av de 26 senaste matcherna i alla turneringar där man kryssade samtliga matcher i Nations Leagues B-division, mot beskedligt motstånd i form av Israel och Albanien efter att Ryssland uteslutits på grund av anfallskriget i Ukraina.

Det här blir Åge Hareides första landslagssamling och det ska bli intressant att se hur Hareide hanterar den pågående generationsväxlingen. Island har talang och framtidshopp i namn som FC Köpenhamns Isak Bergmann Johannesson, bland annat, samtidigt som truppen fortfarande innehåller rutinerade rävar som Birki Bjarnason, Aron Gunnarson, Alfred Finnbogason och Johann Berg Gudmundsson.

Slovakien:

Inledde precis som Island EM-kvalet lite svajigt med en rejäl missräkning i form av 0-0 mot Luxemburg. Därefter stod man dock för en betydligt bättre prestation när Slovakien besegrade Bosnien med 2-0 – som sedan besegrade lördagens motståndare Island med 3-0. Det innebär att Slovakien just nu är grupptvåa bakom Portugal med fyra inspelade poäng och Francesco Calzonas lag har fem raka utan förlust.

Island och Bosnien är Slovakiens främsta utmanare om en EM-plats, där Portugal får ses som solklar favorit i gruppen, så de här matcherna kommer bli minst sagt betydelsefulla. Storstjärnan Milan Skriniar har dragits med skadeproblem hela våren, men har kommit tillbaka de senaste veckorna och kunde vara med i Inters trupp i säsongens avslutande matcher, även om speltiden uteblev. Mittbacken, som är klar för flytt till PSG, håller världsklass och om han kommer till spel, och är i slag, är det ett rejält tillskott för Calzonas lag. I övrigt finner vi bekanta namn som Martin Dubravka, Peter Pekarik, Ondrej Duda, Robert Mak och Napolis Stansilav Lobotka – som varit fenomenal den här säsongen – i truppen.

Var har vi Island under Hareide?

Svårbedömt möte och jag köper rakt av att oddsen är så jämna, där Slovakien bara är ytterst knapp favorit. Alltid svårt att veta var man har ett lag som precis bytt förbundskapten, och vad det får för effekter. Jag håller Slovakien högre och tar det inte för omöjligt att de kan resa hem med poäng i bagaget, även om jag förväntar mig en jämn och tät match. Jag tycker krysset kan testas till 3,10 hos Expekt.
This is the stats tab
This is the post tip