För andra gången under U21-EM drabbar Israel och England samman – den här gången med en finalplats i potten.

Israel:

Föll mot England i gruppspelet, 0-2, men krånglade sig ändå vidare från gruppen som tvåa före Tjeckien och Tyskland, mycket tack vare ett sent segermål mot tjeckerna. Kvartsfinalen mot värdnationen Georgien blev som väntat en tuff, tät och målsnål historia där det krävdes straffar innan ett avgörande kunde falla, efter 0-0 vid 120 spelade minuter. Israel satte samtliga fyra straffar och får därmed återigen möjligheten att mäta krafter mot England i mästerskapets semifinal.

I kvarten mot Georgien var Israel mer passiva och tillät värdnationen att styra spelet (Israel hade blott 39 procent bollinnehav) och vi kan nog förvänta oss att Israel återigen överlåter lejonparten av bollinnehavet till England, och fokuserar på att hota The Young Lions med omställningar. Israelerna har gjort en oerhört stark turnering och att bara ta sig till semifinal får klassas som en enorm framgång.

Till semifinalen saknar Israel både målvakten Daniel Peretz och mittfältaren Eden Karzev, vilket är tunga avbräck – särskilt Peretz, som varit bra i turneringen.

England:

England är det lag som jag genomgående tycker imponerat mest under turneringen. The Young Lions tog sig enkelt igenom gruppspelet, till synes utan att förta sig, men kvartsfinalen mot Portugal blev en lite bökigare resa än vad den första halvleken vittnade om. I den första akten var England det klart bättre laget och tog välförtjänt ledningen genom Anthony Gordon, som avslutade ett vackert anfall. I den andra halvleken tappade dock England för första gången i turneringen initiativet och Portugal tryckte på för ett kvitteringsmål, utan att lyckas efter att James Trafford gjort några fina ingripanden.

Precis som Israel tvingas Lee Carsley klara sig utan två avstängda pjäser i ytterbacksduon Ben Johnson och Max Aarons. Dessutom tvingades Jacob Ramsey, som jag är mycket förtjust i, kliva av skadad mot Portugal och Aston Villa-mittfältaren kommer inte till spel under återstoden av turneringen. James Garner lär fortsätta i sin något ovana högerbacksroll och till vänster utgör Charlie Cresswell och Luke Thomas dugliga alternativ. England har en bred trupp och även om Ramsey är skicklig så saknas inte alternativ. Liverpools Harvey Elliott är tillbaka efter att ha missat kvartsfinalen och Arsenals Emile Smith-Rowe är också ett möjligt namn för startelvan.

Trots avbräck – England storfavorit

England vann gruppmötet med 2-0 och jag kan se något liknande utfall även här. Även utan Ramsay, Aaron och Johnson så är England numret större än Israel, som haft svårt med målskyttet och endast mäktat med två spelmål under turneringen. England att vinna och hålla nollan finns till 1,98 hos Expekt .
This is the stats tab
This is the post tip