Torsdagen bjuder på repris på EM-finalen 2020 (som ju spelades 2021) där Italien gick segrande ur striden efter straffar. Mycket har dock hänt sedan dess och det är två lag i starkt behov av något positivt att hålla i som drabbar samman på San Siro i Nations League.

Italien:

Italien har fortfarande slutspelschans i Nations League med två poäng upp till Ungern. Till skillnad från många av de större fotbollsnationerna blir det här en lite annorlunda landslagssamling för Roberto Mancinis Italien, som kan lägga fullt fokus på att nå resultat i Nations League utan att behöva se matcherna som förberedelser inför VM i Qatar i slutet av året – där regerande Europamästarna Italien alltså inte är kvalificerade efter att chockartat ha förlorat i playoff-semifinalen mot Nordmakedonien.

Efter EM-triumfen har det mesta gått snett för Italien, som bara vunnit 4 av de 14 senaste matcherna, och åkte på en riktig holmgång mot Tyskland – förlust 2-5 – senast.
Mancini är mitt uppe i en ny generationsväxling och det känns som ett Italien som genomgår något av en identitetskris för tillfället med många nya namn som skolas in. Mancini har experimenterat med en övergång från den 4-3-3-formation som ledde till EM-framgångarna till en mer 3-5-2-liknande formation och det ska bli spännande att se hur Mancini väljer att formera sitt lag på San Siro. Han har en hel del skadebekymmer dessutom, med flera stora namn – Lorenzo Pellegrini, Matteo Politano, Marco Verratti – som lämnat återbud. Spelare som Nicolo Zaniolo har dessutom inte tagits ut.

Preliminär startelva: Donnarumma; Emerson, Bonucci, Bastoni, Di Lorenzo; Jorginho, Tonali, Barella; Grifo, Immobile, Gnonto

England:

England har till skillnad från Italien säkrat en plats till VM i Qatar och den här samlingens två mötens innebörd har således förändrats. Snarare än att nå någon Nations League-fortsättning – vilket ändå inte är möjligt eftersom England är sist i gruppen, segerlösa efter fyra matcher – fungerar dessa matcher som sista förberedelserna inför VM. Och Gareth Southgate har en hel del att få ordning på.

England kommer från en rejäl överkörning hemma på Molineux, när man föll med hela 4-0 mot Ungern efter en bedrövlig insats. England är segerlösa i Nations League – två förluster och två kryss – där framför allt offensiven spökat, med ett ynka mål producerat framåt.

Det finns gott om frågetecken som Southgate behöver räta ut inför VM. I Jordan Pickfords skadefrånvaro slåss Aaron Ramsdale, Dean Henderson och Nick Pope om chansen att visa upp sig – där den förstnämnde ser ut att få chansen. John Stones är avstängd och det ska bli intressant att se vem Southgate väljer bredvid Harry Maguire – som tycks vara självskriven trots att han petats i Manchester United på sistone. Eric Dier är tillbaka i landslaget och har presterat bra för Tottenham, precis som Fikayo Tomori som i fjol vann Serie A med sitt AC Milan. På mittfältet är Declan Rice given, och i Kalvin Phillips skadefrånvaro – och särskilt med tanke på Jordan Hendersons skadebekymmer – lär Jude Bellingham få chansen från start. Harry Kane kommer garanterat starta, även om Brentfords Ivan Toney kallats upp, och hoppas få fart på Englands offensiv.

Preliminär startelva: Ramsdale; Maguire, Tomori, James; Chilwell, Bellingham, Rice, Trippier; Foden, Kane, Sterling

Speltips:

Senast lagen möttes, i juni, slutade det 0-0. Både lagens försvar läckte dock betänkligt i deras senaste möten när Italien släppte in fem bollar mot Tyskland och England släppte in fyra hemma mot Ungern. Jag tycker förutsättningarna gör det här till ett klurigt möte, där frågetecknen för båda lagen är många. Italien bygger nytt, men kan satsa fullt ut på Nations League – med hopp om att komma ikapp Tyskland och Ungern – samtidigt som Southgate behöver bygga upp optimism inför Qatar. Italien brukar dock sällan förlora hemma på San Siro och jag tycker inte Englands senaste form – eller de många frågetecken som omringar laget, med flera formsvaga nyckelkuggar – korresponderar med deras favoritskap på bortaplan. Italien +0.25 finns till 1,75 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip